Skip to content

Σημείωμα του Γενικού Διευθυντή Περιθάλψεως Ν. Καζαντζάκη προς τον υπουργό Περιθάλψεως Σπ. Σίμο 2-6-1919…του Ευθύμη Λεκάκη

Σημείωμα περί της οργανώσεως υπευθύνου Αποστολής περιθάλψεως και αποκαταστάσεως των προσφύγων εις Μικράν Ασίαν, εις Θράκην και εις Πόντον Η ιδιόχειρη διαβίβασή της έκθεσης του στον πρωθυπουργό Βενιζέλο (3/6/1919) ΓΑΚ / ΑΡΧΕΙΟ Π.Γ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήναι, 2 Ιουνίου 1919 Κύριε Υπουργέ Λαμβάνω την τιμήν όπως υποβάλω υπό την Υμετέραν κρίσιν σημείωμα περί της οργανώσεως υπευθύνου Αποστολής Περιθάλψεως…

Ο Άη Δημήτρης του Αϊβαλιού…του Ευθύμη Λεκάκη

Στα βόρεια της πολιτείας στη μια άκρια του σοκακιού που λέγαν πλατύ όχι γιατί πλατύ ήταν αλλά γιατί οι αρχοντάδες του δε βολευόταν ούτε στα κατ’ όνομα στενά, έστεκε ο Αϊ Δημήτρης . Καμάρωναν οι Ρωμιοί που μέναν γύρω τριγύρω για τα τρίπατα αρχοντόσπιτα τους, για τα κελάρια τα γιομάτα λάδια, για τα χρυσά που…

30 Οκτωβρίου 1930 Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας…του Ευθύμη Λεκάκη

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Χωρών άρχισαν το 1924 και τέλειωσαν το 1930. Υπεγράφησαν α) τον Ιούνη του 1925 η Σύμβαση της Άγκυρας και β) το Δεκέμβρη του 1926 η Συμφωνία των Αθηνών. Οι συμφωνίες αυτές έπρεπε να ρυθμίσουν επίμαχα ζητήματα, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Βιογραφικά σημειώματα κριτικής επιτροπής

Γαβρίλης Ιστικόπουλος Ο Γαβρίλης Ιστικόπουλος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες εκ Πόντου και Καππαδοκίας και µεγάλωσε σε µια λαϊκή γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Απ’ τα γυµνασιακά του χρόνια (1966) άρχισε να σκαρώνει στίχους στα πιο απίθανα σημεία, αφού η παρόρµηση δεν του άφηνε την πολυτέλεια να έχει πάντα µαζί του τετράδιο και…

Πόσο ασφαλής είναι η έκδοση πιστοποιητικού με χρήση κωδικών eBanking;…του Νίκου Σίμου

Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τον πολίτη όσο ποτέ άλλοτε. Όλο και περισσότερες καθημερινές ενέργειες και εργασίες μπορούν να γίνουν μέσω ενός υπολογιστή ή ακόμα και ενός κινητού. Από ψηφιακές αγορές ενδυμάτων, τροφίμων και υπηρεσιών, μέχρι την έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και την εικονική κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Βιώνουμε αυτό που…

Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία…του Μιχαήλ Μεταξά

Καληνύχτα έφηβε Ένας έφηβος που θέλει να σπουδάσει δεν είναι το ονειρώδες πλάσμα του αύριο και η οπτασία του, αλλά η ενσάρκωση του μέλλοντος, ο ήχος και η εικόνα της αλήθειας.

Η κακοποίηση «φωνάζει» χωρίς να μιλά

Έκπληκτη; όχι και τόσο θα λέγαμε πια, παρακολουθεί η κοινή γνώμη ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα, υποθέσεις που στην επικαιρότητα κατέχουν πρωταγωνιστική θέση εξαιτίας της φύσης τους καθώς σχετίζονται με σεξουαλικές παρεκκλίσεις των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές.

Περιαγωγή σαν στο σπίτι και για τα επόμενα δέκα χρόνια…του Διονύση Λιναρδάτου

Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ταξιδεύετε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο χωρίς πρόσθετες χρεώσεις σαν να βρίσκεστε στην Ελλάδα; Αυτή η δυνατότητα, γνωστή ως «περιαγωγή σαν στο σπίτι» (ή στα αγγλικά «roam like at home»), επιβάλλεται από…

ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΝΑ. Μα γιατί;…της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη

Είναι συχνό στους διάφορους χώρους εργασίας όπως και της εκπαίδευσης κ.ά, να παρουσιάζονται περιστατικά αντιπαραγωγικής, αντιδεοντολογικής ακόμα και παράνομης συμπεριφοράς, τα οποία έχουν δυσάρεστες συνέπειες για το του οργανισμού.

Μια σινδόνη για την κα Μενδώνη!…του Αντωνίου Αντωνακάκη

Έκπληκτο το πανελλήνιο πριν μερικές μέρες είδε την κα Υπουργό του Πολιτισμού να «βγαίνει» στα κανάλια και να ψελλίζει, περίπου δακρύβρεχτη, ότι η επιλογή της για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου την «ξεγέλασε» με την υποκριτική του δεινότητα.

Είσαι Κωλέττης καημένε!!!…του Μιχάλη Μεταξά

Προ ολίγων ημερών περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια της Πλάκας, εκεί στο Ριζόκαστρο, στη σκιά της Ακρόπολης, σταμάτησα όπως πολλές φορές έξω από την λεγόμενη «οικία Κωλέττη». Η ερήμωση, το πήλινο άγαλμα στην γαλάζια κόγχη του και ο αστικός μύθος που το στεφανώνει συνεπήραν τις γεμάτες θλίψη σκέψεις μου.

Ο gay προσανατολισμός και ο ντόρος στην πολιτική…της Μαρίας Μεταξά

Ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός στην Ελλάδα, έγινε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος με βάση τον ανασχηματισμό που έγινε στην κυβέρνηση αναβαθμίστηκε και από Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο, αρμοδίου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Πόλεμος για την κατάκτηση της «Κβαντικής Υπεροχής»…του Διονύση Λιναρδάτου

Λίγο πριν τη δύση του 2020, η Κίνα φαίνεται ότι απέκτησε την πολυπόθητη «κβαντική υπεροχή» καθώς Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν τον «Jiuzhang». Είναι ένας υπολογιστής που πραγματοποιεί μέσα σε λίγα λεπτά υπολογισμούς, για τους οποίους οι σημερινοί, ακόμα και οι ισχυρότεροι, υπολογιστές του κόσμου θα χρειάζονταν 1 έως 2 δισ. χρόνια για να τους…

Τηλεργασία τα καλά της, τα κακά της και το κρέμασμα της μπουγάδας…της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη

Μαζί με τον covid-19, το lockdown φυσικό ήταν να μπει στη ζωή μας και η τηλεργασία. Ας πούμε με απλά λόγια ότι η Τηλεργασία ή εργασία από απόσταση είναι μια νέα μορφή εργασίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε και οποιαδήποτε μέρα και ώρα.  Είναι μια νέα πραγματικότητα που…

Θαλάσσιες  ζώνες, έννοιες και ελληνοτουρκική διένεξη…του Παναγιώτη Δουκέλη

Τι είναι το Δίκαιο της Θάλασσας Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) είναι μια διεθνής συμφωνία που προέκυψε από την τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1973 και 1982 στην πόλη Montego Bay της Τζαμάικα.

Τηλεκπαίδευση στην εποχή της καραντίνας…του Αντώνη Αντωνακάκη

Η έγκυρη βρετανική ειδησεογραφική πλατφόρμα Economist δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα «πειθαναγκάστηκε» να προχωρήσει στην ψηφιακή ολοκλήρωσή της έτσι ώστε να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης των 1.4 εκατομμυρίων μαθητών και 200 χιλιάδων εκπαιδευτικών, κάτι που με έβαλε σε σκέψεις τις οποίες συνδύασα με τις εμπειρίες μου…

Τσιμεντάροντας τον Ιερό Βράχο…του Μιχάλη Μεταξά

Όπως πάντα στην χώρα μας η λήθη είναι το επακόλουθο ενός σκανδάλου. Σκάνδαλο και λήθη συμπορεύονται βήμα-βήμα. Έτσι τίποτα δεν διορθώνεται, ούτε καλυτερεύει, ούτε υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί. Εξακολουθεί να επικρατεί το ίδιο χαοτικό και συνάμα κακέκτυπο σουρεαλιστικό σκεπτικό. Στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην πολιτική, στον αθλητισμό στην θρησκεία και ίσως και στην επιστήμη.

Γιατί Lockdown δεν σημαίνει Εγκλεισμός…της Μαρίας Μεταξά

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα στην Καταλονία. ΗΠΑ: Λεηλασίες, επεισόδια και απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις. Γαλλία: Οργή για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τι σημαίνει το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας…του Διονύση Λιναρδάτου

Στις αρχές Νοεμβρίου (2020)η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανακοίνωσε ότι έγιναν αποδεκτές οι αιτήσεις των τριών υφιστάμενων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία για τη χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης των συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G). Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί…

Κλιματική Αλλαγή, η ευθύνη όλη δική μας…της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη

2017. Αριάδνη, Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος Υπατία, Ιανός. Δεν πρόκειται για πρόσωπα αλλά για καταστροφή με όνομα. Τα τελευταία χρόνια τα μετεωρολογικά φαινόμενα απέκτησαν ονοματοδοσία και ως τέτοια μπήκαν επιθετικά στη ζωή των Ελλήνων πολιτών με σκοπό να διευκολύνουν την μεταφορά της πληροφορίας οι οποίοι καλούνται να λαμβάνουν, στο μέτρο του δυνατού, τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για…

Εκλογές στις ΗΠΑ…του Παναγιώτη Δουκέλη

Οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται την πρώτη Τρίτη μετά την 1η Νοεμβρίου κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελούν ένα γεγονός με παγκόσμιο ενδιαφέρον και απήχηση. Το ενδιαφέρον και η απήχηση των εκλογών στις ΗΠΑ, πολύ πέραν των ορίων της χώρας αυτής, πηγάζει από την ιδιαιτερότητα του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ αλλά κυρίως από την σημασία που…

Αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια…του Αντώνη Αντωνακάκη

Η συζήτηση καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο. ● Πρέπει να υπάρχει; ● Να υπάρχει υπό όρους; ● Να μην υπάρχει καθόλου;

Αποτελεί η παιδεία τον καθρέφτη της κοινωνίας μας;…του Γεωργίου Δούναβη

Ήταν Σεπτέμβριος του έτους 1988, όταν για πρώτη φορά έμπαινα στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το δέος που ένιωσα, ως πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, μπαίνοντας μέσα σε ένα πραγματικά τεράστιο κτήριο, το οποίο ήδη λειτουργούσε από το προηγούμενο έτος και…

Μάσκα ή μήπως όχι; …του Μιχάλη Μεταξά

Η πανδημία του Κορωνοϊού είναι μια πραγματικότητα. Παγκόσμια πραγματικότητα. Όλες οι χώρες έχουν προσβληθεί και όλοι οι πληθυσμοί τους έχουν πληρώσει τα αναλογούντα. Όπως η ανοησία είναι βασικό χαρακτηριστικό του ανθρωπίνου γένους με γερές ρίζες βαθιά στον χρόνο και στον νου του ανθρώπου κάθε γενιάς και κάθε εποχής.

Covit 19 και εργασιακό περιβάλλον…της Μαρίας Μεταξά

«Καταρράκτης των κυτταροκινών» ονομάζεται διεθνώς ο θάνατος που προκαλείται από τον ιό sars-cov2. Κάνοντας μια ανοσολογική προσέγγιση του ιού σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο καταρχάς, φαίνεται ότι πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού καθώς τα πρώτα όργανα που προσβάλλονται περισσότερο είναι οι πνεύμονες.

Το ψηφιακό κράτος βρίσκεται στο gov.gr…του Διονύση Λιναρδάτου

Γνωρίσαμε τη «Διαύγεια», στην οποία το κράτος αναρτά στο διαδίκτυο τις αποφάσεις του για να έχουν ισχύ σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και να μπορεί κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτές. Γνωρίσαμε το taxisnet, στο οποίο οι πολίτες υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Ανεμογεννήτριες στα νησιά…της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη

Ανεμογεννήτρια. Η αιολική μηχανή που μετατρέπει τον άνεμο από κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια. Αρα εξοικονόμηση ενέργειας. Αρα καθαρή ενέργεια που υποκαθιστά τον ρυπογόνο λιγνίτη και τον λιθάνθρακα. Άρα γκρίνια, δυστοκία και φορτισμένες καταστάσεις στην προοπτική τοποθέτησης ειδικά στα νησιά μας.

Data center και “Σύννεφο”…του Παναγιώτη Δουκέλη

Μερικές βασικές έννοιες με αφορμή την ανακοίνωση για την επένδυση της Microsoft Τι είναι ένα data center; Στην αρχική και πιο απλή μορφή του ένα data center είναι μια φυσική τοποθεσία στην οποία οι οργανισμοί (κυβερνήσεις, εταιρείες, πανεπιστήμια κλπ.) στεγάζουν τις κρίσιμες εφαρμογές και τα δεδομένα τους.

Καταλήψεις στα σχολεία…του Αντώνη Αντωνακάκη

Όπως κάθε χρονιά, αν και φέτος πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, άρχισαν πάλι οι καταλήψεις στα σχολεία. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ποικίλες όπως πάντα, αλλά πολλές από αυτές ήταν επηρεασμένες από την γενικότερη φιλοσοφία του καθενός ή την πολιτική του ή κοματική του τοποθέτηση. Απόψεις ακούστηκαν πολλές όπως: καλά κάνουν τα παιδιά, αυτοί που…

Η επίπλαστη πραγματικότητα των realities …του Νίκου Σίμου

Ζούμε στην εποχή των realities. Ζούμε στην εποχή μιας πραγματικότητας που κάθε άλλο παρά πραγματική μοιάζει. Καθημερινά προβάλλονται επεισόδια πολλαπλών realities, ακόμα και ταυτόχρονα, και γινόμαστε μάρτυρες του απόλυτου ευτελισμού της προσωπικότητας των συμμετεχόντων, προφανώς με τη συναίνεσή τους.

Τετράποδοι φρουροί στην Αγιά Σοφιά…της Μ. Μεταξά

Το 2016 κυκλοφόρησε η ταινία οι «Γάτες της Κωνσταντινούπολης». Δημιουργός αυτής ήταν η Τσεϊντά Τορούν, Τουρκάλα σκηνοθέτης η οποία μέσα από ένα πολύ δημιουργικό σενάριο κατάφερε να δώσει μια έξυπνη και συνάμα τρυφερή ταινία αφού μέσα από τον κινηματογραφικό της φακό τόλμησε να προσεγγίσει την καθημερινότητα αυτής της μεγαλούπολης ταξιδεύοντάς μας στον αφανή τετράποδο κόσμο…

Το τετράγωνο του Πολύβιου …του Κ. Γιαννακού

Ήταν μια σπουδαία εφεύρεση που εξασφάλιζε την αναμετάδοση οπτικών σημάτων με φωτιές, σε μικρές σχετικά αποστάσεις. Με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς από δύο πεντάδες μεγάλων πυρσών, μπορούσαν να αναπαραστήσουν όλα τα γράμματα του αλφαβήτου και να μεταδώσουν έτσι κωδικοποιημένο ένα ολόκληρο κείμενο.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων….του Α. Αντωνακάκη

Άλλη μια επιλογή φοιτητών για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τελείωσε, κάποιοι χάρηκαν περισσότερο, αλλά κάποιοι άλλοι λιγότερο. Αυτοί που δεν χάρηκαν καθόλου (δηλαδή δεν “πέρασαν” πουθενά) πρέπει να είναι πραγματικά ελάχιστοι. Από τους αριθμούς βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων μπορεί να επαίρεται ότι κάπου “τρύπωσε”.

Aυτοάνοσα νοσήματα: Ήρθαν για αν μείνουν…της Α. Κοφινιώτη

Και κει που είσαι στον κόσμο σου, ξαφνικά μια τρίμηνη ταλαιπωρία από πόνους, που απλώνονται σε όλο το σώμα και χαρακτηρίζονται από επιβάρυνση και ενόχληση καθώς και από μεγάλη κόπωση λες και έσκαβες όλη μέρα στο χωράφι, για να μην πω για τη μνήμη σου που γίνεται χρυσόψαρου, κάποια παράξενα εξανθήματα στο σώμα σου, σε…

Ένα ακόμη καλοκαίρι πέρασε…του Ν. Σίμου

Ένα ακόμη καλοκαίρι πέρασε. Ένα καλοκαίρι όμως που δεν έμοιαζε όλα όσα έχουμε βιώσει μέχρι τώρα. Ένα καλοκαίρι που μας βρήκε εξουθενωμένους από μια σκληρή Άνοιξη με lockdown, με σχεδόν κατεστραμμένη οικονομία.

Πόσο πραγματική είναι η εικονική πραγματικότητα;…του Γ. Μεταξάς

Η Eικονική Πραγματικότητα – Virtual Reality (VR), είναι γνωστή σε κάθε λάτρη των βιντεοπαιχνιδιών, επαγγελματία πιλότο, και γιατρό που ασχολείται με τη ρομποτική χειρουργική. Μέχρι σήμερα όμως, παρότι η VR υπόσχονταν να «αντικαταστήσει» τον πραγματικό κόσμο, ουσιαστικά έχει περιοριστεί στα παραπάνω πεδία, δηλαδή της εκπαίδευσης και της διασκέδασης, χωρίς να έχει μπορέσει πραγματικά να ενσωματώσει…

Ο Πλατωνικός στοχασμός για την Τέχνη…της Ε. Χαβαλεδάκη

Στην πιο δημιουργική εποχή της Αρχαίας Αθήνας, τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., οι πρόγονοί μας μας άφησαν μια ανεκτίμητη κληρονομιά, την Τέχνη τους, η οποία καθρέπτιζε την πνευματική, κοινωνική, πολιτική ζωή και το μεγαλείο εκείνης της εποχής.

Έννιο Μορικόνε…της Κ. Φαγαδάκη

“I don’t write music for fame. I write it for myself” “Being original is getting harder and harder” “Music’s untangible, it has no physical features, it’s just like a dream. It exists only when it’s played, it becomes body and flesh in her listener’s mind. Poetry doesn’t need to be interpreted, words have their own…

Οιδίποδας…της Ν. Γαλανοπούλου

Το “Οιδιπόδειο σύμπλεγμα” είναι ένας όρος που εισήγαγε ο Sigmund Freud. Οφείλει το όνομα του στον Οιδίποδα, καθώς ο Αυστριακός θεμελιωτής της ψυχανάλυσης βασίστηκε στον συγκεκριμένο αρχαιοελληνικό μύθο για να περιγράψει το φυλογενετικό αυτό φαινόμενο. Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα αποτελείται από μια ομάδα ασυνείδητων (απωθημένων) ιδεών και συναισθημάτων που συγκεντρώνονται πάνω…

Κράτα τις Σκέψεις σου στο Φως…της Σωτηρίας Ιωαννίδου

Κράτα τις σκέψεις σου στο φως και αγκάλιασε τα πάντα με αγάπη! Το πιο όμορφο και το πιο σημαντικό δώρο που δόθηκε στον άνθρωπο, το οποίο τον κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όντα, είναι η δυνατότητα του να σκέφτεται και μέσα από τη σκέψη του να δημιουργεί.

Κ.Π. Καβάφης: Ποίηση… ανεπαισθήτως τον βίον συμπληρούσα…της Τ. Γκοσίου

Στο σώμα των 154 αναγνωρισμένων ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη ο αναγνώστης μπορεί να βρει αρκετούς “πίδακες” έρωτος και ηδονής (ηδονιστικά ποιήματα) αλλά και ορισμένα γεννήματα που στρέφονται αυτοαναφορικά στην Ποίηση (ποιήματα Ποιητικής) με σκοπό να εξαίρουν την λειτουργία, την προσφορά της και, ενίοτε, την θεραπευτική της δράση που διορθώνει ατέλειες της πραγματικότητας.

Υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη; ….του Διονύση Σιμόπουλου

Στην πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, ενός πλανήτη-κόλαση, ανακαλύφτηκε η χημική ουσία «φωσφίνη» της οποίας η ύπαρξη φαίνεται να οφείλεται σε ζώντες οργανισμούς αν και ορισμένοι άλλοι επιστήμονες θεωρούν μια τέτοια εξήγηση υπερβολική. Εάν δεν βρεθεί κάποια άλλη εξήγηση για την ύπαρξη αυτής της ουσίας τότε οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής και κάπου άλλου…

Από το περίπου μηδέν, στο σχεδόν άπειρο…του Γεώργιου Μεταξά

Ζούμε σ’ έναν κόσμο μαγικό, όπως λέει και το τραγούδι, αλλά σπάνια συνειδητοποιούμε ότι μεγάλο μέρος της μαγείας οφείλεται στο ότι ζούμε στη μέση περίπου της κλίμακας των διαστάσεων, μεταξύ του ατόμου και των μεγεθών του Σύμπαντος.

Μοναδική φωτογραφία…Αμέλια Έρχαρτ

Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν Αμερικανίδα πιλότος, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η εξαφάνισή της το 1937 κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειάς της να πετάξει σ’ όλο τον κόσμο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιστορίας.

Μοναδική φωτογραφία… Ανέτ Κέλερμαν

Η Ανέτ Κέλερμαν ήταν επαγγελματίας κολυμβήτρια, ηθοποιός και συγγραφέας και ο πρώτος άνθρωπος που εμφανίστηκε γυμνός σε ταινία του Χόλιγουντ. Η εικόνα είναι από την ταινία «A Daughter of the Gods», η οποία κυκλοφόρησε το 1916. Για πρώτη φορά ένας σταρ εμφανιζόταν γυμνός σε μία παραγωγή του Χόλιγουντ. Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά το…

Αδιαφόρησε για όποιον δεν σε σέβεται…του Γιάννη Ξηντάρα

Αδιαφόρησε… για αυτόν που δεν σε έχει προτεραιότητα στη ζωή του. Σε έχει δεύτερη ή και τρίτη επιλογή. Δίνει περισσότερο χρόνο στη δουλειά του ή στους φίλους του ή σε κάποιο άλλο άτομο. Δεν υπάρχει λόγος, να σπαταλάς το δικό σου χρόνο για έναν άνθρωπο που δεν σου ανήκει πραγματικά. Σε ένα τέτοιο μοτίβο «σχέσης»…

Βερολίνο, μια πόλη γεμάτη ιστορία…του Αντ. Αντωνακάκη

Το Βερολίνο είναι γεμάτο από ιστορία αλλά και αντιθέσεις και αυτό είναι φανερό αμέσως στον επισκέπτη του. Μπορεί κανείς να ανιχνεύσει όλα τα περάσματα και τις ιστορικές αλλαγές μιας και οι κάτοικοί του αγαπούν την ιστορία τους και διατηρούν όσο περισσότερη μπορούν με μνημεία και ιστορικά κτήρια.

Εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality)…του Στ. Γαβαλά

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια έντονη στροφή στον χώρο της Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality), ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμα να ευδοκιμήσει και μάλλον θα αργήσει αρκετά ακόμα. Ως εικονική πραγματικότητα ορίζουμε ένα συνθετικό, τεχνητό, εικονικό και φτιαγμένο από υπολογιστή περιβάλλον.

Το δώρο της ελεύθερης βούλησης …του Γιάννη Ξηντάρα

«Μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος της επιτυχίας, προσπάθησε να γίνεις ένας άνθρωπος της αξίας». Αϊνστάιν Μια ιστορία… για κάτι που συνέβη πολλά χρόνια πριν. Μια ομάδα νέων αποφάσισαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας τη δική τους μουσική μπάντα. Πήγαιναν από μέρος σε μέρος, με σκοπό να δίνουν παραστάσεις και να κάνουν γνωστή τη…

Canto Ostinato…του Κώστα Ριζόπουλου

Canto Ostinato που σημαίνει «επίμονο τραγούδι», είναι το όνομα που έδωσε στην σύνθεσή του ο Ολλανδός συνθέτης Simeon ten Holt. Η σύνθεση γράφτηκε μεταξύ 1973 και 1979 όπου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη του εκτέλεση. Η ιδιαιτερότητα του κομματιού έγκειται στο ότι ο εκτελεστής ή μάλλον οι εκτελεστές έχουν μεγάλη ελευθερία στον τρόπο που θα το…

Ιουλία Περσάκη: εξευγενίζοντας το τετριμμένο

Η Ιουλία Περσάκη γόνος της οικογένειας Σκαραμαγκά γεννήθηκε το 1895 στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Στα 15 της χρόνια παντρεύτηκε και ακολούθησε τον άντρα της στο Παρίσι όπου εργάζονταν ως χρηματιστής. Εκεί σπούδασε νεοελληνική λογοτεχνία στην Σορβόννης με καθηγητή τον Hubert Pernot αποκτώντας παιδεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η ηλικίωση και η φθορά του χρόνου στην ποίηση του Καβάφη…της Έλενας Χαβαλεδάκη

Οι ποιητές δεν γερνούν ποτέ, είναι σαν να έχουν γεννηθεί γέροι. Όταν το σώμα και η μορφή τους γερνάει, τότε καταφεύγουν στην Τέχνη της Ποίησης για λύτρωση. Τα λόγια του Καβάφη, στο ποίημα του ‘’Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου, ποιητού εν Kομμαγηνή 595 μ.X.’’, φανερώνουν κάτι τραγικό για την φύση του χρόνου και ‘’σαν να είναι…

Η απάτη της ελευθερίας…του Μ. Μεταξά

Η ελευθερία δεν είναι αυτονόητη προϋπόθεση της ύπαρξης του ανθρώπου, αλλά καθήκον καθημερινής επιδίωξης που με αγαθότητα υπηρετείται. Και υπηρετείται σε κάθε εκδήλωση και σε κάθε έκφανση του πνεύματος και της ζωής. Χωρίς αρνητικό ή θετικό πρόσημο, υπακούει στον μύχιο εκείνο δαίμονα που μας καλεί να ισορροπήσουμε με αρετή και τόλμη την σκέψη με την…

Η διασύνδεση στην πρώιμη ηλικία…του Απόστολου Πάνου

Αν κάποιος κοιτάξει τα παιδιά του σήμερα, θα διαπιστώσει πως η επαφή με τεχνολογικά gadget έχει περάσει σε μια κατάσταση εξοικίωσης καθημερινής χρήσης. Τα παιδιά του σήμερα, οι επιστήμονες του αύριο με αδιανόητα τεράστιο όγκο δεδομένων στα χέρια τους, πρέπει να αναγνωρίσουν την τεχνολογία και να την κάνουν κομμάτι της ζωής τους.

Από τη συννεφούλα στο cloud…του Κώστα Γιαννακού

Κάποτε στα νιάτα μου (την δεκαετία του 1960, τότε που πετάγαμε ακόμη σε ρομαντικά σύννεφα με τη ‘συννεφούλα’ του Διονύση), ένα ‘κείμενο’ μπορούσε να αποθηκευτεί (αναλογικά τότε, μηχανικά-ηλεκτρικά) σε ένα βιβλίο, ένα τετράδιο, ένα δίσκο βινυλίου, μια κασέτα μαγνητοφώνου, σε φιλμ ή βιντεοκασέτες για ταινίες ή ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Για μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών υπήρχαν οι…

…Η γνώση είναι θανάσιμος φίλος…

Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε δεν είναι καινούργια. Η λήψη της ανάγεται ακριβώς 30 χρόνια πριν, στις 14-2-1990. Απαρτίζεται από 640 000 pixels και το σημείο το οποίο έχουμε σημειώσει καταλαμβάνει χώρο μόλις 0,12 pixels. Αυτή είναι η Γη, ο πλανήτης που ζούμε.

Σχέσεις γονέων και παιδιών στο οικογενειακό δίκαιο..του Β. Χαιλάζη

Α μέρος 1) Η Γονική Μέριμνα (η φροντίδα για τα ανήλικα τέκνα) είναι το σπουδαιότερο λειτούργημα καθώς αποτελεί το προσφορότερο μέσο για την επιτέλεση της κύριας κοινωνικής αποστολής της οικογένειας, η οποία συνίσταται στη σωματική, πνευματική και ψυχολογική ανάπτυξη ων παιδιών μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Samba de Uma Nota Só…του Κ. Ριζόπουλου

Πριν από 500 περίπου χρόνια o Pedro Alvarez Cabral ενεργώντας εν ονόματι του Βασιλιά της Πορτογαλίας, αποβιβάζεται στη Βραζιλία. Λίγο αργότερα τον ακολουθούν πολλοί πορτογάλοι φέρνοντας μαζί τους τη μουσική και τους χορούς της πατρίδας τους. Όμως πολύ σύντομα η κουλτούρα των πορτογάλων θα αναμιχθεί με αυτή των αφρικανών σκλάβων που εισήχθησαν στη χώρα, αλλά…

Τεχνολογίες αξιοποίησης κυματικής ενέργειας…του Γιάγκου Δάγκινη

  Η αλλαγή του κλίματος δεν αποτελεί μελλοντικό πρόβλημα αλλά ο πλανήτης ήδη καταστρέφεται με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά η ζήτηση για ενέργεια ολοένα και αυξάνεται, με εκτιμήσεις από ερευνητές να αναφέρουν ότι για την κάλυψη αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια για παράδειγμα στην Κίνα το 2050, θα πρέπει να χτίζονται τέσσερα εργοστάσια…

Πώς να σας γυρίσει … μπούμερανγκ

Συνήθως η έκφραση «γυρίζει μπούμεραγκ» έχει αρνητική σημασία, εκτός αν αφορά … στο πραγματικό μπούμεραγκ, οπότε αυτό είναι και το ζητούμενο. Κατ’ αρχήν, να διευκρινιστεί ότι το μπούμεραγκ επιστρέφει σ’ αυτόν που το εκτόξευσε με την προφανή προϋπόθεση ότι δεν έχει χτυπήσει τον στόχο του, και την λιγότερο προφανή ότι ξέρει καλά τον χειρισμό του.…

Τελικά φτάσαμε!

Σε αυτό το μακρινό ταξίδι που εμφανίζεται καρέ-καρέ μέσα από το βλεφαρισμό των ματιών. Κοιτάζω στον καθρέφτη το είδωλο με αυτά τα ζευγάρια μάτια, το διακριτικό χαμόγελο και την αναπνοή  να είναι πιο βαριά και την καρδιά να χτυπάει δυνατά. Ρίχνοντας, λίγο νερό στο πρόσωπο και κατευθύνομαι προς την τελετή για να πάρω μέρος στην…

He is no good (του Μ. Μεταξά)

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα  στη γειτονιά μου, αλλά θα έλεγα και στις πέρα γειτονιές. Βέβαια για τους σκεπτόμενους δεν λείπουν και τα ταξίδια στο χρόνο. Έτσι είναι τόσο λυπηρό να διαπιστώνεις πως ένα σχέδιο καιρό πριν υλοποιηθεί  είναι τόσο εύκολο να αναγνωστεί απ’ όλους και μάλιστα με τόση ακρίβεια η εξέλιξή του. Δεν πέρασε καιρό…

Η θέση της γυναίκας στην πολιτική (της Α. Κοφινιώτη)

Βρισκόμαστε πέντε μήνες (26 Μαΐου 2019) πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κεφάλαια του “Κλεισθένη” είναι αυτό που αφορά την αύξηση της ποσόστωσης της συμμετοχής των γυναικών, η οποία ανεβαίνει από το 30% στο 40%. Ποια είναι η θέση της γυναίκας στην σημερινή πολιτική σκηνή και πόσο…

Μαρία Ρούσσια «η αδελφή του στρατιώτη»

Η Μαρία Ρουσσιά έμεινε γνωστή στην ιστορία της λογοτεχνίας και στον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας ως «η αδελφή του στρατιώτη» γιατί έγραφε εκατοντάδες εμψυχωτικές επιστολές σε στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικογένεια της καταγόταν από την Ορά Λάρνακας αλλά η ίδια γεννήθηκε στο Κάιρο το 1894. Παιδάκι ακόμα με την οικογένεια της…

Αυτοπεποίθηση είναι ένα ρούχο πολύτιμο, που ταιριάζει στον καθένα…(του Γ. Ξηντάρα)

Η αυτοπεποίθηση είναι κατά μια έννοια “η πίστη στον εαυτό μας”. Η πίστη ότι αξίζουμε, ότι μπορούμε, ότι η γνώμη μας, ο λόγος μας, η άποψή μας έχουν σημασία και… κατά συνέπεια, αυτοπεποίθηση σημαίνει να μπορούμε να εκφραζόμαστε, ελεύθερα, χωρίς φόβο, χωρίς την ανασφάλεια της επίκρισης, της απόρριψης και της μη- αποδοχής… Αυτοπεποίθηση σημαίνει θέλω…

To “Προσκύνημα ποιμένων”

To “Προσκύνημα ποιμένων” (1483-85) έργο του φλωρεντινού ζωγράφου Ντομένικο ντι Τομάσο Μπιγκόρντι Γκιρλαντάιο (Domenico Ghirlandaio, 1449 – 11/1/1494) βρίσκεται στο Παρεκκλήσι Σασέτι στην Αγία Τριάδα Φλωρεντίας. Ο Γκιρλαντάιο υπήρξε μαθητής του ζωγράφου Αλέσιο Μπαλντοβινέτι, συγχρόνου του Σάντρο Μποτιτσέλι και του Φιλίππο Λίππι, και για μικρό χρονικό διάστημα δάσκαλος του Μιχαήλ Άγγελου. To “Προσκύνημα ποιμένων” πρόκειται…

Beirut ακρόαση με κλειστα μάτια (του Κ. Ριζόπουλου)

Ο Ibrahim Maalouf γεννήθηκε το 1980 στη Βηρυτό σε μία οικογένεια διανοούμενων και καλλιτεχνών. Πατέρας του είναι ο τρομπετίστας Nassim Maalouf και μητέρα του η πιανίστρια Nada Maalouf. Είναι ανιψιός του συγγραφέα Amin Maalouf και εγγονός του δημοσιογράφου, ποιητή και μουσικολόγου Rushi Maalouf.[1] Σε ηλικία 7 ετών ο Ibrahi Maalouf ζήτησε από τον πατέρα του…

Το δημογραφικό πρόβλημα (του Β. Χαϊλάζη)

Αν και οι δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται στη διάρκεια των επόμενων 40 ετών να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στις αποταμιεύσεις, στη συσσώρευση πλούτου, στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, στα φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα, παίζοντας ρόλο ακόμα και στην κλιματική αλλαγή, εν τούτοις συχνά υποεκτιμώνται από τους επενδυτές και τον επιχειρηματικό κόσμο ως και τις κυβερνήσεις…

Καλλιόπη Χατζησταύρου, πολυτάλαντη με ταπεραμέντο

Τη γνωρίσαμε σε φωτογράφιση κοστουμιών μπαλέτου ένα κρύο βράδυ πριν ένα χρόνο. Παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, ήταν χαμογελαστή, ευδιάθετη, με πηγαίο χιούμορ και πλήρως συνεργάσιμη. Κέρδιζε τους πάντες με το ταπεραμέντο της! Το καλοκαίρι την είδαμε επί σκηνής όταν συμπαρουσίασε την εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που διοργάνωσε το σωματείο μας στην κεντρική πλατεία…

Σαββέρια Μαργιολά μια ποιοτική φωνή στο Stigma

Τη Σαββέρια Μαργιολά την γνωρίζω από τη φωνή της. Μια φωνή ζεστή, μελαγχολική, γεμάτη νοσταλγία, χρώματα, και ερμηνευτική δεινότητα. Στο σημερινό μουσικό στερέωμα διακρίνεται τόσο με τις επιλεκτικές και ποιοτικές της επιλογές, που υποδηλώνουν μια καλλιτέχνιδα με ευρύτητα παιδεία και καλλιέργεια, όσο και με τη σεμνή και αθόρυβη στάση της. ευγένεια Σαββέρια σε ευχαριστώ για…

Μοναδική στον κόσμο αγιογραφία

Ο Ιωάννης Περμενιάτης, αγιογράφος του 16ου αι με καταγωγή από την Κρήτη, έζησε και εργάστηκε στη Βενετία αφομοιώνοντας στοιχεία της δυτικότροπης τεχνικής της Αναγέννησης, ειδικά όσον αφορά στη γενική σύνθεση των εικόνων, στην τοπιογραφία του φόντου και στη χρήση της προοπτικής, σε συνδυασμό με τυπολογικά στοιχεία της βυζαντινής παράδοσης, ειδικά στην απόδοση των μορφών και…

Ο Θεσμός των Ανεξάρτητων Αρχών (του Δ. Λιναρδάτου)

Όλοι μας υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ή έχουμε ακούσει για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ή το ποσοστό ανεργίας που παρουσιάζονται στις περιοδικές Εκθέσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή.

Στου Αληδάκη τον Πύργο

Ήταν  17 Ιούνη του 1771 όταν ο Σφακιανός ήρωας Δασκαλογιάννης άφηνε με τον πιο μαρτυρικό τρόπο την στερνή του πνοή  στην πλατεία Αλ Μεϊντάν – τα σημερινά Λιονταράκια – στο Ηράκλειο. Αυτό ήταν και το τέλος της ένδοξης κρητικής Επανάστασης του 1770.

Στο Καφενείο με τις μνήμες των Χανίων (της Μ. Μεταξά)

Είναι πολλά εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την γενική εικόνα ενός τόπου που τον κάνουν να ξεχωρίζει έναντι άλλων. Και η αναφορά γίνεται  εν προκειμένω για την πόλη των Χανίων η οποία έχει αποκτήσει και όχι άδικα τη φήμη της πιο όμορφης πόλης της Κρήτης βεβαίως εξαιτίας του ενετικού και οθωμανικού της χαρακτήρα αλλά και…

Μάνος Ελευθερίου (του Γ. Δούναβη)

Ο Καλλιτέχνης, Ο Ποιητής, Ο Συλλέκτης Ο Ερευνητής, Ο Μελετητής Ο Κύριος, Ο Συμπαραστάτης, Ο Δίκαιος Ο Συριανός, Ο Μάνος Ελευθερίου. Ένας μεγάλος συριανός λογοτέχνης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μάνος Ελευθερίου έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σήμερα 22 Ιουλίου 2018.

Tο ελεύθερο κάμπινγκ (νομοθετική ρύθμιση) (του Β. Χαϊλάζη)

΄Εχουμε το οργανωμένο κάμπινγκ, όπου πληρώνεις ημερήσιο μίσθωμα για τη χρήση του και αυτό λειτουργεί με άδει του Ε.Ο.Τ., (από τον οποίο και ελέγχεται) και το «ελεύθερο» κάμπινγκ, δηλαδή το «στήσιμο» σκηνής ή στάθμευση τροχόσπιτου σε χώρους δημόσιους.

Αναζητώντας αγαλλίαση και έλεος (του Μ. Μεταξά)

Της είπα βιαστικά να ετοιμαστεί. Έπρεπε να βρεθούμε στον τόπο του μεγάλου κακού. Πήρα την φωτογραφική μου μηχανή και γρήγορα, μα βαρύθυμα, φτάσαμε στο Μάτι. Ακόμα κάπνιζαν, μετά από 15 ώρες, τα χώματα και τα κουφάρια σπιτιών, αμαξιών και δέντρων.

O φασισμός του αντικαπνιστή (του Ν. Σίμου)

Πριν προλάβετε να κρίνετε ή να χαρακτηρίσετε το κείμενο ως παράλογο, σας προτρέπω να αφιερώσετε λίγα λεπτά και να το διαβάσετε και σας ενημερώνω ότι υπήρξα φανατικός καπνιστής μέχρι πριν χρόνια, ενώ πλέον δεν καπνίζω ούτε ένα τσιγάρο.

Σπάσε τη βιτρίνα (της Σωτηρίας Ιωαννίδου)

Ήρθε η ώρα να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Να ελευθερωθείς από τις ψεύτικες, ανύπαρκτες ανάγκες που σου δημιούργησαν. Ήρθε η ώρα να αποβάλλεις το φόβο από τη ζωή. Το φόβο για το άγνωστο, το καινούργιο. Δεν έχει καμία δύναμη επάνω σου παρά μόνο εκείνη που του δίνεις εσύ…

Ρίξτο Ηλία (του Ν. Σίμου)

Αν μια κοπέλα ζητήσει 50 € για ένα παθιασμένο φιλί, το μυαλό θα πάει στο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Αν ζητήσει 500 € θα την χαρακτηρίσεις «πολυτελείας». Αν όμως το κάνει στην τηλεόραση, στα πλαίσια ενός παιχνιδιού -λέμε τώρα- τότε είναι απλώς μια παίχτης ριάλιτι. Είναι;

Ηλίθιος ο παντοδύναμος τύπος (του Μ. Μεταξά)

Σκέψου, και θα πεθαίνεις σαν διωγμένος εγκληματίας, μιμήσου και θα ζεις ευτυχισμένος σαν βλάκας έγραφε ο μέγας Ονορέ Ντε Μπαλζάκ. Και αργότερα ο άλλος μεγάλος της αμερικάνικης λογοτεχνίας Μαρκ Τουέην πρόσθετε: Όποιος έχει τους ηλιθίους με το μέρος του, έχει και την πλειοψηφία. Θα κυβερνήσει.

Το BOOZE Cooperativa (του Γιώργου Γιαννακάκου)

Το BOOZE Cooperativa υφίσταται στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Κολοκοτρώνη 57 από το 1989 και στην μοντέρνα ιστοσελίδα του αυτοπροσδιορίζεται ως ο πρώτος εναλλακτικός, καλλιτεχνικός συνασπισμός της Αθήνας. Πράγματι στον απέριττο όσο και στο βιομηχανικού ύφους χώρο του η μουσική, η τέχνη, το καλό ποτό και φυσικά ο καφές του επιτρέπουν στον επισκέπτη του να…

Φωτοστιγμές

  Η “Μόνα Λίζα της Κρήτης”. Στην πλούσια συλλογή του Ιστορικού Αρχείο Κρήτης υπάρχει μία φωτογραφία του 1939 της περίφημης Nelly’s (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) η οποία έχει απαθανατίσει το σαγηνευτικό και εξίσου μυστηριώδες χαμόγελο μίας κρητικοπούλας που έμεινε γνωστή ως η “Μόνα Λίζα της Κρήτης”.

Τα νέα της Παροδίου Στοάς (του Κωνσταντίνου Μπάσιου)

  Στην Παρόδιο Στοά του πανεπιστημιακού κτηρίου επί των οδών Αιόλου-Κολοκοτρώνη-Βασιλικής, αμέσως μετά τη λήξη της έκθεσης των έργων της Λίας Σταμοπούλου, πριν τα Χριστούγεννα, τοποθετήθηκαν 10 μεγάλα banners. Αυτά αντιστοιχούσαν στα εξώφυλλα του 10τομου συλλογικού έργου “Πολιτική Επιστήμη. Διακλαδική και Συγχρονική Διερεύνηση της Πολιτικής Πράξης”. Είναι σχεδιασμένο από τον Καθηγητή Γιάννη Μεταξά, Μέλος της…

472 λέξεις για το ΔΗΘΕΝ (του Μιχαήλ Μεταξά)

      Το Δήθεν ως διστακτικό επίρρημα της ελληνικής γραμματικής έχει καταλάβει θέση και φύση επιθέτου ή και ουσιαστικού στην γλώσσα μας και κατ’ επέκταση στην νεοελληνική πραγματικότητα. Η κατάληψη αυτή, αποκύημα, και όχι μόνο λόγω της κρίσης, ενός τελματωμένου ψυχικά και πνευματικά λαού, αποτελεί το εθνικό μας χαρακτηριστικό.

Zωή σαν παραμύθι (της Σωτηρίας Ιωαννίδου)

Μια φορά και έναν καιρό… Η δική μου ζωή! Ποιος είπε ότι η ζωή δεν είναι παραμύθι. Είναι και είσαι εσύ ο δημιουργός. Από την ημέρα που γεννιέσαι ξεκινάει το δικό σου ταξίδι, το δικό σου παραμύθι. Σίγουρα στο δρόμο θα συναντήσεις δράκους, γίγαντες, μάγισσες και άλλα πλάσματα που θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την πορεία…

Το συναινετικό διαζύγιο/νέα διαδικασία (του Βασίλη Χαϊλάζη)

  Α) Από το τέλος Δεκεμβρίου 2017 εφαρμόζεται η νέα διαδικασία του ν. 4509/2017 για τη λύση του γάμου με συναίνεση των συζύγων. Υπό το παλαιό καθεστώς χρειάζονταν ένας Δικαστής  (αμετάκλητη όμως Δικαστική απόφαση) και ένας (τουλάχιστον) Δικηγόρος. Η δαπάνη ήταν περίπου 1.000 ευρώ και ο χρόνος λύσης του γάμου έφθανε το ένα έτος περίπου.

Γιώργης Ζάρκος: Χυδαίος και ταυτόχρονα θείος (του Μ.Μεταξά)

  Γράφει γι΄ αυτόν ο Κώστας Βάρναλης… «ότι κατόρθωσε να συλλάβει όλο το τραγικό νόημα της κοινωνικής αδικίας και απανθρωπιάς και με τους πίνακες που μας ζωγράφισε, έχει χαρίσει στη νεοελληνική λογοτεχνία ένα ολότελα καινούργιο και πρωτότυπο ρίγος».

Sagrada Familia, ο Ναός του αιώνα (του Γεωργίου Μεταξά)

 H «Basilica i Temple Expiatori de la Sagrada Familia» ή απλά Sagrada Familia (Αγία Οικογένεια), είναι μία μεγάλη (117 Χ 82.5 μέτρα, εξωτερικά) Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, που χτίζεται για πάνω από έναν αιώνα! Η εκκλησία ξεκίνησε σαν όνειρο ζωής του τοπικού βιβλιοπώλη J. M. Bocabella με αρχικό αρχιτέκτονα τον F. P. del…

Ηρόδοτος, Ένας πρωτοπόρος εθνοϊστορικός (της Αγγελική Κομποχόλη)

Θεωρήθηκε πατέρας της ιστορίας, γιατί λέγεται πως είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο αυτόν: Ἡροδότου Ἁλικαρνησσέος ἱστορίης ἀπόδεξις ἥδε, ὡς μήτε τὰ γενόμενα ἐξ ἀνθρώπων τῷ χρόνῳ ἐξίτηλα γένηται, μήτε ἔργα μεγάλα τε καὶ θωμαστά, τὰ μὲν Ἕλλησι τὰ δὲ βαρβάροισι ἀποδεχθέντα, ἀκλεᾶ γένηται, τά τε ἄλλα καὶ δι᾽ ἣν αἰτίην ἐπολέμησαν ἀλλήλοισι[1].

1900 (της Κωνσταντίας Φαγαδάκη)

Με μια θάλασσα λέξεις κι ένα τρένο να περνάει απο πάνω κυοφορώ τον μικρό ήρωα του παραμυθιού στο δρομολόγιο που ξεκινάει μόλις τώρα απ΄την μήτρα του ολόγιομου φεγγαριού. Ήταν τότε… που μια ρωγμή στην σκεπή έσταξε σαν μικρή βρύση στην χούφτα… και όταν ήπιε απο αυτό το νερό η ψυχή ενός αγγέλου πέρασε μέσα της…

Η Ολυμπία Αγαλιανού συνομιλεί με την Αντζουλέτα Πουσναρά

Αγαπητοί αναγνώστες, το ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ. σας παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίσετε αξιόλογους ανθρώπους που διακρίνονται στον χώρο που δραστηριοποιούνται. Στο τεύχος αυτό φιλοξενούμε την κ. Ολυμπία Αγαλιανού, πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Μoυσικοκινητικής Αγωγής CarlOrff, Διδάκτορα του τμήματος ΦΠΨ (Ε.Κ.Π.Α), Πτυχιούχο Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα «Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί», απόφοιτο της Διετούς Επιμόρφωσης Μουσικοκινητικής Αγωγής CarlOrff. Ως εκ τούτου…

Η ανισότητα της ισότητας …(του Νίκου Σίμου)

Όσο κι αν έχω προσπαθήσει, δεν έχω βρει ποιες είναι αυτές οι διαφορές που κατατάσσουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες. Δεν έχω καταφέρει να κατανοήσω γιατί η ένταξη στις κατηγορίες αυτές καθορίζουν την τύχη, την υγεία, την ευτυχία ανθρώπων που υποτίθεται ότι είναι ίσοι, με όμοια ή τουλάχιστον παρόμοια δικαιώματα.

(Anti) social media (του Γιώργου Ρέπα)

Από τη στιγμή που Νορβηγικό πανεπιστήμιο σε μακροχρόνια έρευνα του κατόρθωσε και δημιούργησε κλίμακα εθισμού στα social media σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Αναντίρρητα η εξέλιξη της τεχνολογίας με αλματώδη ρυθμό είναι σίγουρο πως πέρα απ τα όποια θετικά θα επέρχοντο αυτομάτως και αρνητικά στοιχεία που με τη λάθος χρήση κι (υπέρ)εκτίμηση μας πολύ πιθανό…

Ο Νταής…(της Κωνσταντίας Φαγαδάκη)

Έμαθε να ξυπνάει με ένα αναπάντητο γιατί … με ένα βιαστικό πρωινό, με ένα κουρδισμένο φιλί στο μάγουλο στην Μητέρα στον Πατέρα και ένα σφίξιμο στην καρδιά για τις ώρες μετά της εκτέλεσης του μαθητικού καθήκοντος. Κάθε μέρα την ίδια ώρα, μετρούσε τις γουλιές τα λεπτά και το τελευταίο βλέμμα πίσω από τα κάγκελα. Άραγε, θα…

Οι μαύρες τρύπες και το παράδοξο της χαμένης πληροφορίας…(του Αλέξη Δεληβοριά)

Θεμέλιοι λίθοι της σύγχρονης φυσικής επιστήμης είναι η κβαντική φυσική και η γενική θεωρία της σχετικότητας. Η κβαντική φυσική έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη των κβαντικών θεωριών πεδίου, μέσα από τις οποίες διαμορφώθηκε σιγά-σιγά το Καθιερωμένο Πρότυπο, που περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια το μικρόκοσμο των στοιχειωδών σωματιδίων. Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, από την…

Επιτέλους, ανίχνευση Βαρυτικών Κυμάτων!…του Γεώργιου Μεταξά

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016, επιστήμονες από τα δύο LIGO (Laser Interferometer Gravitational wave Observatory) των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν επίσημα ότι το σύστημα «άκουσε» τα βαρυτικά κύματα από τη συγχώνευση δύο «μαύρων τρυπών», περίπου 1.3 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά (δηλαδή ένα γεγονός που συνέβει πριν από 1.3 δισεκατομμύρια έτη). Να σημειωθεί εδώ, ότι όπως προβλέπει η Γενική…

Γιώργος Δενδρινός…(επιμ. Μιχαήλ Μεταξά)

Όταν το 1937 ο εξέδιδε από τις εκδόσεις Γκοβόστη το «Μαμούθ» ο φίλος του και συγγραφέας Γιώργος Κοτζιούλας τόνιζε στο εισαγωγικό του Σημείωμα «Άμα θα ‘ρθει ο καιρός να καταρτίσουν το μαρτυρολόγιο της ελληνικής λογοτεχνίας -αυτόν το φοβερό κατάλογο που θα αρχίζει με ονόματα ενός Παπαδιαμάντη, ενός Βιζυηνού, ενός Κρυστάλλη και θα τελειώνει με παραδείγματα,…

Οικονομική κρίση ή ανάταση πολιτισμού;

Η χώρα μας μαζί με αρκετές άλλες χώρες του πλανήτη μαστίζεται εδώ και αρκετά χρόνια πλέον με την οικονομική κρίση που έχει ενσκήψει. Θα πίστευε κανείς ότι η κρίση αυτή που ξεκίνησε ως οικονομική θα οδηγούσε σε μαρασμό τις δραστηριότητες εκείνες που είναι για την ψυχαγωγία του ατόμου και κυρίως για την πνευματική του ανύψωση…

Πολίτες “ιδιωτικής Ετικέτας”….(του Νίκου Σίμου)

Το ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι σαφές. Η διάρκεια της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης όμως είναι τέτοια που πλέον τείνει να γίνει καθημερινότητα, συνήθεια! Οι συνεχείς εναλλαγές –ως επί το πλείστον προς το χειρότερο- έχουν πάψει να μας εκπλήσσουν και να μας συνταράσσουν, θαρρείς και είμαστε μουδιασμένοι ή έχουμε αποκτήσει ανοσία στις «επιθέσεις».

Διαμαντής Διαμαντόπουλος ο πιο «Ευρωπαίος» Έλληνας ζωγράφος

Ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Μαγνησία Μικράς Ασίας, Ιούνιος 1914 – Αθήνα, 6 Ιουνίου 1995) ήταν πρωτοπόρος και μοναδικός στο ύφος έλληνας ζωγράφος της μεσοπολεμικής γενιάς. Ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Η οικογένειά του, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από μικρός έδειξε το καλλιτεχνικό του ταλέντο δημοσιεύοντας και εκθέτοντας…

Το πυργοκάστελο των Ροβιών Ευβοίας…(της Μαρίας Β. Μεταξά)

Σ΄ ένα καταπράσινο τοπίο ουσιαστικά μέσα σ΄ ένα τόξο που το έχουν σμιλεύσει τα πευκόφυτα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης, στην καρδιά ενός τεράστιου ελαιώνα που ενώνει τους πρόποδες του βουνού με τη θάλασσα είναι χτισμένο το χωριό Ροβιές. Είναι το χωριό με γραφικά σπίτια και τους ανθισμένους κήπους, τους χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους και κυρίως…

Η λίμνη με τα 22 ναυάγια!…(της Βιργινίας Παναγιώτου)

  Το Tobermory είναι μια μαγευτική περιοχή στο Οντάριο του Καναδά, που γίνεται πόλος έλξης πολλών επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας του φυσικού τοπίου και των κρυστάλλινων νερών της λίμνης Huron και του Κόλπου Georgian που την περιβάλλει.

Νησί-ηφαίστειο: Ένα παράξενο μέρος να ζεις!…(της Βιργινίας Παναγιώτου)

Το Aogashima Island είναι ένα ηφαιστειακό νησί της Ιαπωνίας στη θάλασσα των Φιλιππινών, το νοτιότερο και το πιο απομονωμένο κατοικημένο νησί του αρχιπελάγους Izu, 300 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο. Μια γεωλογική… ανωμαλία που συνέβη στις αρχές της περιόδου Edo κατέστησε το Aogashima ως ένα από τα πιο παράξενα νησιά στον κόσμο, καθώς πρόκειται στην ουσία…

Port Lligat: Τo ψαροχώρι του Dali…(της Mαρίας Mεταξά)

Το Port Lligat είναι ένα υπέροχο ψαροχώρι γεμάτο τριανταφυλλιές. Ο μεσογειακός ήλιος του καλοκαιριού το λούζει από παντού ενώ η κρυστάλλινη παραλία του θυμίζει έντονα τις παραλίες των ελληνικών νησιών. Παντού βλέπεις βαρκάκια και ακούς φωνές ανθρώπων που κολυμπούν.

Καληνύχτα έφηβε…(του Μιχαήλ Μεταξά)

Ένας ονειροπόλος έφηβος είναι το πιο κοντινό πράγμα στο τίποτα, που όμως μπορεί να είναι κάτι. Αλήθεια αδιαπραγμάτευτη όσο κι απόκοσμη. Ονειροπόλος έφηβε και σίγουρος ότι θα ανατρέψεις το σύμπαν. Ονειροπόλος στην νιότη σου και ύστερα ο συμβιβασμός της εργασίας, της ρουτίνας και της μονοτονίας. Παρά τις μικρές, τις ελάχιστες αλλαγές δεν είναι ο κόσμος…

Πλαστική παγίδα…(του Νίκου Σίμου)

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι ο στόχος μια διαφημιστικής καμπάνιας δεν είναι το συμφέρον του αποδέκτη/καταναλωτή, αλλά αυτού που την πληρώνει. Της επιχείρησης. Με δεδομένο λοιπόν πως, ότι ευαγγελίζεται μια διαφημιστική καμπάνια έχει ως πρωταρχικό στόχο το κέρδος, θα πρέπει να είμαστε διπλά, ίσως και τριπλά, προσεκτικοί απέναντι στις «σειρήνες»!

Ηλιακή Ενέργεια και τεχνολογίες που αξιοποιούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του Ηλίου…του Γιάγκου Δάγκινη

Η Ηλιακή Ενέργεια και τεχνολογίες που αξιοποιούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του Ηλίου Ίσως απαραίτητο να υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά ότι ο Ήλιος είναι η προϋπόθεση για την ύπαρξη κάθε είδους ζωής στον πλανήτη. Σχεδόν κάθε φυσική λειτουργία πάνω στη Γη είναι άμεσα εξαρτώμενη από την ύπαρξή του. Οι εναλλαγές μέρας και νύχτας, οι εποχιακές…

Μαύρες Τρύπες Ι…του Αλέξη Δεληβοριά

Στον αστερισμό του Κύκνου και σε απόσταση 6.000 ετών φωτός μακριά από τη Γη, μία μαύρη τρύπα με μάζα 9 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου έλκει αέρια από το άστρο-συνοδό της, τα οποία καθώς στροβιλίζονται γύρω της θερμαίνονται σε τεράστιες θερμοκρασίες, δημιουργώντας ενεργητικούς πίδακες ακτίνων Χ. Γνωρίζουμε σήμερα ότι αυτού του είδους οι αστρικές…

Οι μαγαζάτορες … (του Νίκου Σίμου)

H ισχύς εν τη ενώσει έλεγαν οι αρχαίοι ημώνπρόγονοι και κάπως έτσι δημιουργούνται οργανισμοί, πολιτικοί σχηματισμοί, συλλογικότητες και παντός είδους συμμαχίες. Ποιο όμως είναι το συνεκτικό συστατικό; Τι είναι αυτό που δημιουργεί και συγκρατεί τις ενώσεις αυτές, και τι είναι αυτό που τις διαλύει εις τα εξ ων συνετέθη;

Κύριοι, ξέρετε να δένετε την γραβάτα σας;…(της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη)

Όταν ένας άντρας δένει βιαστικά την γραβάτα του μπροστά στον καθρέπτη, είναι σίγουρο ότι γνωρίζει ελάχιστα για την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το λαμπερό και ακριβό accessoire που φοράει. Αν όχι, να η ευκαιρία να μάθετε.. Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα – «cravat» στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη «cravate», δηλαδή Κροάτης, «Croat»,…

Τα restart μας πληγώνουν αλλά πρέπει να γίνονται…(του Γιώργου Ρέππα)

Να μαζέψω χρήματα να πάρω τον αγαπημένο μου δίσκο. Αν δεν τα καταφέρω τον άλλον μήνα θα πω τα κάλαντα και τότε θα τον αγοράσω σίγουρα. Οι κολλητοί μου έβαλαν στο μάτι κι αυτοί τους αγαπημένους τους δίσκους. Πηγαίνουμε μαζί συνήθως και κάνουμε τις αγορές μας. Λίγο απ’ το ραδιόφωνο, λίγο από κάποιο μουσικό περιοδικό…

Αποτυπώματα στα Σύνορα…(της Κωνσταντίας Φαγαδάκη)

Κόκκινες γραμμές ποτισμένες με αίμα όταν η πάχνη του ονείρου πεθαίνει παγωμένη στο κρύο .Η ιστορία των ορίων κυλά πότε στην οργή των ποταμιών… πότε…στις ματωμένες θάλασσες , πότε σε σχήματα οροσειρών – τοιχών, ή σε όνειρα που κρύβονται στα σπλάχνα αλύτρωτων επιθυμιών, εν ονόματι της πίστης και ελπίδας χάθηκαν πολλοί σ’ αυτό τον δρασκελισμό…

Αγαπώ σημαίνει αποδέχομαι…(του Γιάννη Ξηντάρα)

Η αγάπη είναι πάνω απ’ όλα! Να βρει κανείς την αγάπη στον άλλον είναι ευτυχία… Να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να δώσει και να δοθεί σε μία σχέση, σχέση ζωής. Αναρωτιέμαι λοιπόν: Αν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, το σώμα μας, την ψυχή μας, τις αδυναμίες μας, πως μπορεί να μας αγαπήσει κάποιος άλλος; Τι…

Υπερλιπιδαιμία στα παιδιά…(του Νικόλαου Σταμέλου)

Τι είναι η χοληστερόλη; Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή ουσία η οποία κυκλοφορεί στο αίμα. Είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, αφού χρησιμεύει για τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών, των ορμονών των επινεφριδίων και των γονάδων και αποτελεί συστατικό της χολής που εκκρίνει το ήπαρ. Τα τριγλυκερίδια χρησιμεύουν ως καύσιμη ύλη και ως αποθήκη ενέργειας.

Το διαζύγιο…(του Βασίλη Χαιλάζη)

Αφού στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο γάμο (και τα “είδη” αυτού), πρέπει και να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα …δεσμά του, κοινώς Διαζύγιο…ΔΙΑ-ΖΎΓΙΟ!! ΄Οπως υπάρχουν διάφορα είδη γάμου (Θρησκευτικός, Πολιτικός, Σύμφωνο Συμβίωσης) έτσι υπάρχουν και τρία “είδη” διαζυγίου!

Μαριάννα Αναγνωστοπούλου – Συνέντευξη

Η Μαριάννα Αναγνωστοπούλου με προθυμία μας παραχώρησε την φωτογραφία που κοσμεί το τεύχος αυτό. Με ειλικρίνεια περισσή, ύφος ανεπιτήδευτο και μία απόλυτη διάθεση εξωτερίκευσης μας εμπιστεύτηκε τις σκέψεις της απαντώντας στα ερωτήματά μας. Την ευχαριστούμε πολύ και είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να μην έγινε σκηνοθέτης, αλλά βαδίζει τον δρόμο ενός αληθινού φωτογράφου που επιζητεί την…

Κοινωνία ώρα: like…(της Κωνσταντίας Φαγαδάκη)

Θα σας πω ένα «παραμύθι»: Ένα Like διηγείται: Ήμουν κάποτε συναίσθημα στα μάτια των ανθρώπων είχα και φωνή κι όμως για κάποιους έγινα «νόμισμα». Με χρησιμοποιούν ασύστολα, πολλές φορές χωρίς να με ξέρουν με πληρώνουν σε συναλλαγή. Περπατώ σε ηλεκτρονικά κουτάκια και έχω πλέον σχήμα και μορφή. Δάχτυλα πολλά μ’ αγγίζουν … με μπερδεύουν όταν…

Oι λίμνες του Πλίβιτσε στην Κροατία…(της Βιργινίας Παναγιώτου)

Κάποτε κι έναν καιρό…. Πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια η περιοχή της Λίκα επλήγη από μια καταστροφική ξηρασία. Oι άνθρωποι και τα ζωντανά πέθαιναν σταδιακά και οι σοδειές ξεραίνονταν. Μη ξέροντας τι άλλο καλύτερο να κάνουν, όσοι απέμειναν άρχισαν να προσεύχονται στον ουρανό και να επικαλούνται να βρέξει. Και πράγματι, οι προσευχές τους εισακούστηκαν. Ξαφνικά…

Μουσείο Kumu: το καμάρι του Ταλίν …(της Μ. Β. Μεταξά)

Στα περίχωρα του Ταλίν κοντά στο Kadriorg Park (που περιλαμβάνει ένα μοναδικό καταπράσινο πάρκο με το Παλάτι και την Προεδρία της Εσθονικής Δημοκρατίας) το 2006, άνοιξε για το κοινό του το Νέο Μουσείο Τέχνης του Ταλίν, ονομαστό στις Χώρες της Βαλτικής ως Κumu Art Museum. Το 2008 το Κumu βραβεύτηκε ως το Ευρωπαϊκό Μουσείο της…

Ο Έρωτας στην ποίηση του Μεσαίωνα…(της Ελένης Πουσναρά)

Ο έμμετρος λόγος, η ποίηση, είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος και συναντάται πριν την ανακάλυψη της γραφής. Μέσα στο χρόνο, η ποίηση ακολούθησε διαδρομές που τη διαμόρφωσαν και την τοποθέτησαν σε ένα από τα βασικά είδη της λογοτεχνίας. Την περίοδο του Μεσαίωνα , στο πλαίσιο της αφηγηματικής ποίησης αναπτύσσονται μορφές λογοτεχνικής δημιουργίας που εστιάζουν περισσότερο…

Τα παιδιά αλλάζουν και μας ξεπερνάνε. Πότε θ’ αλλάξει και το σχολείο;…(του Αντ. Αντωνακάκη)

Αναφερόμαστε στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (για συντομία ΤΠΕ) με τον χαρακτηρισμό “Νέες Τεχνολογίες”. Είναι αλήθεια, για τους περισσότερους από εμάς, όντως, το θέμα αυτό είναι κάτι καινούριο κάτι που δεν ξέραμε “από τα γεννοφάσκια μας”. Όταν μεγαλώναμε, αυτό που ήταν πάντα απαραίτητο για την εκπαίδευσή μας, ήταν ένα μολύβι (Faber No 2!) και ένα…

Προοπτικές αξιολόγησης και αξιοποίησης των Ελληνικών νησιών…(του Αριστοτέλη Αλεξόπουλου)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ελλάδα λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογικής φύσης της εμφανίζεται να έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό νησιών, νησίδων, βραχονησίδων (άνω των 9.800), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ακατοίκητα[1]. Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι ανώνυμα. Ο ακριβής αριθμός των νησιωτικών αυτών εκτάσεων είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Παλαιότερες εκτιμήσεις υπολόγιζαν τον αριθμό των ελληνικών…

Ο παρονομαστής της αδιαφορίας…(του Μιχαήλ Μεταξά)

Όσοι ξέρουν σκάκι αναγνωρίζουν ότι το παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον  όταν η ισορροπία διαταραχθεί και η έκβασή του είναι άγνωστη, παρόλο που ορισμένες φορές δείχνει βέβαιο και αμετάκλητο. Κι αυτό επιτείνεται όταν οι παίκτες κινώντας τα πιόνια προκαλούν το δέος και την αγωνία στους θεατές του παιχνιδιού και με τις στρατηγικές τους διαστρέφουν την ομορφιά του…

Φοβού τους Δαναούς και τρίποδα φέροντες…(του Νίκου Σίμου)

Η τέχνη της φωτογραφίας έχει κερδίσει αδιαμφισβήτα θέση στη ζωή μας, είτε ακούσια είτε εκούσια. Η αλήθεια είναι πως το μάτι δεν μπορεί να αντισταθεί σε μία όμορφη εικόνα είτε αυτή την βλέπει στις σελίδες ενός περιοδικού είτε είναι κρεμασμένη σε κάποιο τοίχο ή ξεφυλλίζοντας κάποιο άλμπουμ. Και δεν αναφέρομαι σε φωτογραφίες γνώριμων προσώπων ή…

Είδη γάμων! (σύμφωνο συμβίωσης)…του Βασίλη Χαιλάζη

 Α) ΕΙΔΗ ΓΑΜΩΝ (ΓΕΝΙΚΑ) ΄Οσο η κοινωνία μας “προοδεύει” και αναπτύσσεται, τόσο ο Νομοθέτης “τρέχει” και προσπαθεί να καλύψει νομοθετικά τις αυξανόμενες απαιτήσεις των Πολιτών  για τη δημιουργία νέων θεσμοθετημένων βιοτικών σχέσεων. ΄Ετσι από τα …νταούλια και …βιολιά (με πέταγμα ρυζιού που βγάζει μάτι), του θρησκευτικού γάμου, οδηγηθήκαμε στη σεμνή (και άχρωμη), όμως ανέξοδη τελετή…

Brexit: Μια χαμένη ευκαιρία…των Αρ. Σάμιτα και Στ. Πολύζου

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016 έδωσε την νίκη στο Brexit και έπιασε απροετοίμαστες τόσο την επιστημονική όσο και την επιχειρηματική κοινότητα. Στην Ελλάδα, οι αρχές παρακολουθούν τα γεγονότα με λίγα περιθώρια αντίδρασης και σίγουρα χωρίς ξεκάθαρη εικόνα του τι θα σημαίνει αυτό για την χώρα μας.

Άσκηση και καρδιά…του Νίκου Σταμέλου

Για να βρίσκεται η καρδιά σας στην καλύτερη κατάσταση χρειάζεται σωματική άσκηση. Η καλύτερη άσκηση είναι η αερόβια η οποία γυμνάζει την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει ένα άτομο σωματικά ενεργό. Το μόνο που χρειάζεται είναι 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Παραδείγματα τέτοιων…

Κβαντική αιώρηση…του Κώστα Τριαντάφυλλου

Υπεραγωγιμότητα, ονομάζεται το φαινόμενο που όταν ένα σώμα διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παρουσιάζει μηδενική αντίσταση. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στους Φυσικούς εδώ και περίπου έναν αιώνα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προσεγγίζεται με τη βοήθεια της Κβαντικής Φυσικής και ακόμα και σήμερα δεν είναι πλήρως κατανοητοί οι λόγοι που το παρατηρούμε (το Νόμπελ Φυσικής…

Το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS)…του Διονύση Λιναρδάτου

Πριν από λίγα χρόνια ίσως κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι  θα μπορούσε να διαθέτει μια συσκευή που θα του παρέχει κάθε χρονική στιγμή τη θέση του πάνω στη Γη. Αυτό σήμερα είναι μια πραγματικότητα που υλοποιείται από το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης, το πασίγνωστο σύστημα GPS (Global Positioning System). Το σύστημα ξεκίνησε με σκοπό…

Ανανεώσιμες πηγές, καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη…του Γιάγκου Δάγκινη

Οι αστικές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες καθώς και οι μεταφορές συμβάλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ρύπανση είναι η παρουσία στο περιβάλλον ρύπων. Ενώ, στους ρύπους περιλαμβάνονται, κάθε είδους ουσίες, θόρυβοι, ακτινοβολία ή άλλες μορφές ενέργειας, οι οποίοι για να συντελέσουν ρύπανση θα πρέπει σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια να μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία,…

Διαστρικά ταξίδια…του Αλέξη Δεληβοριά

Το πνεύμα της εξερεύνησης, που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο γένος παραμένει άσβεστο. Είναι το ίδιο αυτό πνεύμα που οδήγησε τις διαστημοσυσκευές μας στα πέρατα του Ηλιακού συστήματος, και αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην πασίγνωστη «ατάκα» της σειράς επιστημονικής φαντασίας Σταρ Τρεκ: «να εξερευνήσουμε παράξενους νέους κόσμους, να αναζητήσουμε νέα ζωή και νέους πολιτισμούς και με τόλμη να πάμε…

Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο, μικρό αφιέρωμα…(της Μαρία Β. Μεταξά)

Toν χαρακτήρισαν διαταραγμένη προσωπικότητα. Έκριναν ότι βίωνε μια διαρκή φρεναπάτη. Έγραψαν ότι ήταν αλλόκοτος και χρησιμοποιούσε παράξενη τεχνική που τη χρησιμοποιούσε όσο καλύτερα μπορούσε για να αποδώσει τις προσωπογραφίες του.Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ήταν ένας από τους πλέον ασυμβίβαστους καλλιτέχνες της Αναγέννησης και ίσως όλων των εποχών.

Kαππαδοκία: Πλους εν αεροστάτω…(της Μαρίας Β. Μεταξά)

Οι γιαγιάδες συχνά στα παραμύθια μιλούσαν στα εγγόνια τους για τους κακούς γίγαντες που ήθελαν να έρθουν να κατακτήσουν τη χώρα. Ο Αλλάχ όμως δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί αυτό και έτσι μεταμόρφωσε τους γίγαντες σε πέτρινες κολώνες. Με αυτόν τον τρόπο οι πιστές μουσουλμάνες εξηγούσαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την προέλευση…

Η Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff…(της Αντζουλέτας Πουσναρά)

Η Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff είναι ένα παιδαγωγικό εργαλείο διδασκαλίας της μουσικής και της κίνησης μέσα από την προσωπική βιωματική εμπειρία, την εξερεύνηση, την παρατήρηση, την μίμηση και τον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Βασίζεται σε γνωστικές αρχές της παιδοψυχολογίας, της μουσικοπαιδαγωγικής, της κινησιολογίας και της αισθητικής αγωγής.

Οι εξισώσεις Drake και Seager και το παράδοξο του Fermi

Υπάρχει ζωή στο Σύμπαν; Υπάρχει ζωή με νοημοσύνη; Υπάρχουν άραγε εξωγήινοι πολιτισμοί στον Γαλαξία μας και εάν ναι γιατί δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας; Ο πρώτος ίσως επιστήμονας που προσπάθησε να απαντήσει στο ερωτήμα αυτό ήταν ο αμερικανός αστρονόμος Frank Drake (1930–), που λαμβανοντας υπόψη του τους παρακάτω παραγοντες επινόησε το 1961 την ομώνυμη εξίσωση.

Δανειστική βιβλιοθήκη…(του Μιχαήλ Μεταξά)

Η ανάγκη, χρόνια και πάγια, αλλά θέση και αίτηση πολλών εκ των μελών μας να υπάρξει και να λειτουργήσει μία δημοτική βιβλιοθήκη στο δήμο μας, μας οδήγησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής δανειστικής  βιβλιοθήκης. Πριν απ’ όλα χρήσιμο θα ήταν να εξηγήσουμε με δύο λόγια τι είναι η βιβλιοθήκη και ποιο σκοπό υπηρετεί στο πλαίσιο της τοπικής…

Ο Σπουδαρχίδης και ο παρασιτισμός…(του Μιχαήλ Μεταξά)

Δεν χρειάζεται διάψευση ότι η κοινωνία είναι προβολή της οικογένειας. Ούτε μπορώ, αφού το πιστεύω. Η κοινωνία στο εύρος της είναι η εικόνα, η προβολή της εσωτερικής μας εικόνας. Ο καθένας μας προβάλλει το εγώ του, τα θέλω του, τα πάθη και τα καταπιεσμένα όνειρα του σ’ αυτήν την διαθλασμένη και μερικές  φορές παραμορφωμένη εικόνα.…

Τα λιμνάζοντα…ύδατα…(του Νίκου Σίμου)

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στοιχείο του νερού αντιπροσωπεύει τη ζωή, τη ροή, τη δροσιά, την φρεσκάδα, την ανανέωση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που επιλέγεται ως στοιχείο να κοσμεί δημόσιους χώρους, σπίτια κλπ. Η συνεχής ροή του νερού ενός ποταμού, ενός καταρράκτη διασφαλίζει ως και εγγυάται την καθαρότητα, την αγνότητά του. Παράλληλα βέβαια, η…

Σπινέλιος αντί αλεξίσφαιρου γυαλιού σε κινητα και φωτογραφικούς φακούς

Φανταστείτε ένα παράθυρο ανθεκτικό σαν πανοπλία τανκ, μια κάμερα με φακό που δεν χαράζει ακόμα και στη χειρότερη αμμοθύελλα, ή ακόμα και ένα κινητό με οθόνη που δεν σπάει ποτέ. Το γυαλί φαίνεται ότι βρήκε το μεγάλο του αντίπαλο: διαφανή φύλλα από ένα ορυκτό υλικό που ονομάζεται σπινέλιος. Το Ερευνητικό Εργαστήριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού…

Το τηλεσκόπιο Hubble έγινε 25 χρονών: Οι πέντε σημαντικότερες ανακαλύψεις του

Από την ημέρα που ο Γαλιλαίος αποφάσισε να στρέψει το τηλεσκόπιό του στον ουρανό στις αρχές του 17ου αιώνα, κανένα επιστημονικό όργανο δεν έχει μεταμορφώσει την Αστρονομία όσο το Hubble. Ακόμα και για το ευρύ κοινό, οι θεαματικές εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου έφεραν νέα διαύγεια στην εικόνα μας για το Σύμπαν. Το Hubble εκτοξεύτηκε το…

Υπάρχουν λόγοι να αναζητούμε το υφάδι του υπερβατικού πίσω από το στημόνι της απτής πραγματικότητας;…του Γιάννη Αλμυράντη

Η ανάδυση της συνείδησης, της αίσθησης της υποκειμενικότητας, της βίωσης της ετερότητας μεταξύ “εαυτού” και “περιβάλλοντος κόσμου”, θεωρούνται, κατά μία αντίληψη (που συνήθως εμφανίζεται ως η κατ’ εξοχήν έκφραση της σύγχρονης επιστήμης) ότι αποτελούν αποκλειστικό προϊόν της νευροφυσιολογίας του εγκεφάλου. Μάλιστα, κατά μία άποψη, κάθε τεχνητό σύστημα με ανάλογο βαθμό οργάνωσης (π.χ. ένας αρκετά ισχυρός…

Ο Κρυπτοδράκων: ανακαλύθφηκε άγνωστο ως σήμερα είδος της οικογένειας των πτεροδακτυλιδών πτεροσαύρων

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν τον εντυπωσιακό κόσμο των πτεροσαύρων, των γιγάντιων ιπτάμενων όντων που θυμίζουν έντονα τους… δράκους του «Game of Thrones». Ο Κρυπτοδράκων Αν και το όνομά του δεν το πήρε από το «Game of Thrones» αλλά από τη βραβευμένη με Οσκαρ ταινία «Τίγρης και Δράκος» του Ανγκ Λι, ο Κρυπτοδράκων είναι το πιο πρόσφατο…

Πέρα από τον Αϊνστάιν Κβαντική Φυσική κι ένα υπέροχο βίντεο..του Α. Δεληβοριά

Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, ένα από τα κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα της ανθρώπινης νόησης και ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης επιστήμης, έδωσε, μαζί με τη Κβαντική Φυσική, το έναυσμα για τη μεγάλη επανάσταση που σημειώθηκε στην εξέλιξη των ιδεών στις φυσικές επιστήμες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι θεωρίες του Αϊνστάιν διετύπωσαν προβλέψεις και οδήγησαν σε απαντήσεις…

Back To Top