Skip to content

Δανειστική βιβλιοθήκη…(του Μιχαήλ Μεταξά)

Η ανάγκη, χρόνια και πάγια, αλλά θέση και αίτηση πολλών εκ των μελών μας να υπάρξει και να λειτουργήσει μία δημοτική βιβλιοθήκη στο δήμο μας, μας οδήγησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής δανειστικής  βιβλιοθήκης.

Πριν απ’ όλα χρήσιμο θα ήταν να εξηγήσουμε με δύο λόγια τι είναι η βιβλιοθήκη και ποιο σκοπό υπηρετεί στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας ενός δήμου.

Γενικά λοιπόν ως βιβλιοθήκη μπορεί να οριστεί:

  • Ετυμολογικά – η θήκη βιβλίων.
  • Χωρικά – το οίκημα εντός του οποίου έχουν τοποθετηθεί βιβλία σε ειδικά έπιπλα τα βιβλιοστάσια
  • Κτητορικά – το σύνολο των βιβλίων που βρίσκονται στην κατοχή κάποιου συλλέκτη, ή ατόμου.
  • Η σειρά βιβλίων που έχουν γραφεί από ένα πρόσωπο ή οργανισμό ή πάνω σε  ένα θέμα.
  • Η συλλογή φιλμ, μικροφίλμ, φωνογραφικών δίσκων, διαφανειών και οτιδήποτε ανήκει στα οπτικοακουστικά μέσα.

 

Ειδικότερα η δημοτική βιβλιοθήκη είναι η τοπική πύλη στη γνώση, που παρέχει το βασικό πλαίσιο για τη διά βίου μάθηση, την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την πολιτιστική ανάπτυξη των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων.

Αποτελεί το τοπικό κέντρο πληροφόρησης παρέχονται στη βάση της ισότητας την πρόσβαση σε όλους προσφέροντας όλα τα είδη της γνώσης και της πληροφορίας προς εύκολη διάθεση στους χρήστες της ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας και κοινωνικής τάξης.

  Ρόλος της δημοτικής βιβλιοθήκης

Οι ρόλοι και σκοποί που καλείται να υπηρετήσει και παράλληλα διαδραματίσει μία δημοτική βιβλιοθήκη είναι επιγραμματικά οι εξής:

  • Αποτελεί το σημείο πρόσβασης και προμήθειας έντυπων και ηλεκτρονικών πηγών που θα καλύψουν τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών,
  • Αποτελεί την πύλη πρόσβασης των χρηστών στις ατραπούς και λεωφόρους της γνώσης και της πληροφορίας μέσω των δομών της,.
  • Λειτουργεί ως ο εκπαιδευτής που ενημερώνει και διδάσκει στους χρήστες τους τρόπους πρόσβασης στην πληροφορία, οργάνωσή της και της πλήρους εκμετάλλευσής της,
  • αποτελεί, δυνητικά, τον παραγωγό της πληροφορίας και εκδότη: παραγωγή online καταλόγων και πληροφοριακών πηγών για θέματα, που αφορούν στην τοπική κοινωνία και τέλος
  • υπό την έννοια του συμβούλου, που σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές, συνεισφέρει στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη σειράς πολιτικών που αφορούν την κοινωνία της πληροφορίας εντός των ορίων του δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top