Skip to content

Beirut ακρόαση με κλειστα μάτια (του Κ. Ριζόπουλου)

Ο Ibrahim Maalouf γεννήθηκε το 1980 στη Βηρυτό σε μία οικογένεια διανοούμενων και καλλιτεχνών. Πατέρας του είναι ο τρομπετίστας Nassim Maalouf και μητέρα του η πιανίστρια Nada Maalouf. Είναι ανιψιός του συγγραφέα Amin Maalouf και εγγονός του δημοσιογράφου, ποιητή και μουσικολόγου Rushi Maalouf.[1]

Σε ηλικία 7 ετών ο Ibrahi Maalouf ζήτησε από τον πατέρα του να του δώσει μερικά μαθήματα τρομπέτας. Εκείνος δέχτηκε, δίνοντάς του μία τρομπέτα με τέσσερις βαλβίδες. Ο πατέρας του Nassim, μαζί με τον Don Ellis ήταν από τους πρωτοπόρους την δεκαετία του ’60 όπου μπορούσε να παίξει με την τρομπέτα του μικροδιαστήματα (με τη βοήθεια της τέταρτης βαλβίδας). Με αυτή του την σπάνια ικανότητα μπορούσε να παίζει αραβική μουσική με τον παραδοσιακό τρόπο (Tarab). Ο μικρός Ibrahim διδάχτηκε τόσο την κλασική όσο και την παραδοσιακή μουσική ταυτόχρονα.[2] Ο πατέρας του, του δίδαξε την κλασική τεχνική, το μπαρόκ, το κλασικό αλλά και το σύγχρονο ρεπερτόριο και αργότερα εμφανίζονταν μαζί παίζοντας ζωντανά, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών κέρδισε αρκετούς σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς κλασσικής τρομπέτας. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της pop σκηνής, της jazz, του rock και της world music όπως: Sting, Salif Keita, Amedou & Mariam, Tryo, Matthieu Chédid, Lhasa de Sela, Marcel Khalifa, Vanessa Paradis, Juliette Greco, Archie Shepp κ.α.

Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 15 άλμπουμ με δική του μουσική ή συμμετέχοντας σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών. Έχει συνθέσει πάνω από δέκα συμφωνικά έργα και μουσική για αρκετές ταινίες.[3]

Όσον αφορά στη jazz μουσική είναι αυτοδίδακτος και κατάφερε να εξελιχθεί συμμετέχοντας σε big bands και σε διάφορα γκρουπ που κατά καιρούς έπαιζαν στα jazz club του Παρισιού. Ένα από τα πρώτα του γκρουπ ήταν το “Farah”. Ένα σχήμα με δυνατή γεύση oriental jazz με τη συμμετοχή οργάνων όπως τρομπέτα, σαξόφωνο, νέι, φλάουτο, πιάνο, κοντραμπάσο, κιθάρα, buzuk (παρόμοιο με το ελληνικό μπουζούκι) και αραβικά κρουστά.

Οι γονείς του Ibrahim Maalouf μαζί με την κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του Layla, έφυγαν από τον Λίβανο κατά την διάρκεια του Λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου και εγκαταστάθηκαν στα προάστια του Παρισιού.

Για το “Beirut” αναφέρει ο ίδιος ο Ibrahim Maalouf: “Το 1993 περπατούσα στους δρόμους της Βηρυτού – ήμουν 12 ετών. Για πρώτη φορά στη ζωή μου περπατούσα στα ερείπια της Βηρυτού προσπαθώντας να φανταστώ πώς θα φαινόταν αν την ξανάκτιζα με τον δικό μου τρόπο. Ενώ περπατούσα συνέθετα αυτή τη μελωδία. Μετά από τρεις ώρες περπάτημα αντίκρισα ένα τρομερό πράγμα. Ένας τεράστιος βομβαρδισμός είχε συμβεί λίγες ώρες πριν περάσω και οι διασώστες προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν τα τελευταία σώματα. Τρόμαξα. Πήρα το walkman μου, φόρεσα τα ακουστικά και έφυγα. Το τραγούδι των Led Zeppelin, “Stairway to Heaven” έπαιζε στο walkman μου. Μετά από πολλά χρόνια, είχα ακόμα στο μυαλό μου, αυτή τη μελωδία που είχα συνθέσει ενώ περπατούσα, σε σύγχυση με το τραγούδι των Led Zeppelin. Αποφάσισα να παίξω τη μελωδία ως έναν μακρύ περίπατο και να το τελειώσω με το συναίσθημα των Led Zeppelin. Το “Beirut” είναι για μένα η μουσική που αντιπροσωπεύει την ανακάλυψη της πατρίδας μου και του hard rock, ταυτόχρονα”.[4]

Η τρομπέτα έχει έναν δυνατό, λαμπερό και οξύ ήχο. Ο ήχος του Ibrahim Maalouf είναι ζεστός και βαθύς. Είναι ένας ήχος που είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη φωνή. Ένα ήχος που “μιλάει” στα αφτιά απαλά, που δεν φωνάζει. Ακούγοντας τον μακρύ και αργό περίπατο νοιώθουμε μια χαλαρότητα και συνάμα μία θλίψη. Νομίζουμε ότι ακούμε μια ανθρώπινη φωνή που “σπάει” και δεν μπορεί να αρθρώσει σωστά και καθαρά. Ακούμε μια τρομπέτα που “κλαίει”. Η πορεία συνεχίζεται με την νωχελική συνοδεία της κιθάρας, φτάνοντας στο αποκορύφωμα με τον σκληρό ήχο της rock μουσικής και μια κιθάρα που “κραυγάζει” μαζί με την λαμπερή και “οργισμένη” φωνή της τρομπέτας.

Το κομμάτι Beirut περιλαμβάνεται στο δίσκο του Ibrahim Maalouf, Diagnostic.

Καλή ακρόαση με τα μάτια κλειστά!




[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Ibrahim_Maalouf

[2] https://www.nytimes.com/2016/09/14/arts/music/ibrahim-maalouf-oum-kalthoum-beyonce.html

[3] https://www.ibrahimmaalouf.com/en/biographie/

[4] https://www.dailysabah.com/music/2014/10/24/ibrahim-maalouf-trumpet-master-from-a-family-full-of-artists

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top