Skip to content

NYGMA#2, Φεβρουάριος 2021

Αγαπητοί αναγνώστες

«Τον 21ο αιώνα τα ρομπότ θα πάρουν τη θέση που καταλάμβαναν οι σκλάβοι στους αρχαίους πολιτισμούς»,  Νίκολα Τέσλα

Όσα οραματίστηκαν εμπνευσμένοι άνθρωποι σαν τον Νίκολα Τέσλα σήμερα βρίσκονται στην υπηρεσία του ανθρώπου και προ των πυλών του μέλλοντός μας.
Ανατέλλει άραγε ένας κόσμος στον οποίο ο χρόνος θα περισσεύει για τους ανθρώπους αφού οι μηχανές θα τον εξοικονομούν; Ένας κόσμος που το λεγόμενο αόρατο διαδίκτυο θα ορίζει και οι κάθε είδους μηχανές θα υπηρετούν τον άνθρωπο με τόση νοημοσύνη, σε τόσο έξυπνους χώρους, και τόσο μακριά από τον κάτω κόσμο του κυβερνοχώρου;
Οραματιζόμαστε η ενσωματωμένη τεχνολογία σε κάθε περιβάλλον σε κάθε αντικείμενο, αλλά και σε κάθε «οντότητα», σαν ένα δίκτυο δυσθεώρητα ευφυές θα παράγει άμεσα και ελεγχόμενα από την ανθρώπινη βούληση επιθυμητά, και στο πλαίσιο της βιοηθικής, αποτελέσματα. Ως υπηρέτες της ευζωίας του κοινωνικού συνόλου με αξιοπιστία και αδιαφιλονίκητη λειτουργικότητα οι ευφυείς μηχανές του μέλλοντος θα διακινούν ακαριαία την πληροφορία μέσω ενός παγκόσμιου νευρωνικού συστήματος και θα επιτυγχάνουν πρωτόγνωρη παραγωγή υπολογιστικής ισχύος.
Σήμερα οι υπερυπολογιστές εκτελούν 125 petaflops υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, που στο επίπεδο της μέσης αντίληψης και του καθημερινού βίου αντιπροσωπεύει 16 εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο για κάθ’ έναν από τους 8 δισεκατομμύρια κάτοικους του μικρού πλανήτη μας.
Ας οραματιστούμε τι θα συμβεί με την κβαντική υπολογιστική στο μελλοντικό νοικοκυριό ή σε ένα ανθρωποειδές που θα κατέχει το ένα χιλιοστό αυτής της υπολογιστικής δύναμης.
Και ναι μεν η ταχύτητα του υπερτριπλασιασμού αυτής της ισχύος επιβεβαιώνει το νόμο του Moore αλλά μας τοποθετεί απέναντι στη ρήση του Richard Hamming που έθετε ως σκοπό της πληροφορικής την επίγνωση και όχι τους αριθμούς.

Εμείς μένει να επιλέξουμε ποια δύναμη θα δώσουμε στις μηχανές του μέλλοντος: εκείνη των αριθμών ή της επίγνωσης;

Στο τεύχος αυτό του Νύγματος, όπως εξάλλου και στο πρώτο, τα άρθρα που φιλοξενούνται δεν εκφράζουν το ειδικό βάρος τους σε mb, αλλά το μέτρο της επίγνωσης των συγγραφέων τους στην ουσία του θέματος που πραγματεύονται. Καλή ανάγνωση και καλό ταξίδι στο σύμπαν της τεχνολογίας.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top