Skip to content

Το συναινετικό διαζύγιο/νέα διαδικασία (του Βασίλη Χαϊλάζη)

 

Α) Από το τέλος Δεκεμβρίου 2017 εφαρμόζεται η νέα διαδικασία του ν. 4509/2017 για τη λύση του γάμου με συναίνεση των συζύγων. Υπό το παλαιό καθεστώς χρειάζονταν ένας Δικαστής  (αμετάκλητη όμως Δικαστική απόφαση) και ένας (τουλάχιστον) Δικηγόρος. Η δαπάνη ήταν περίπου 1.000 ευρώ και ο χρόνος λύσης του γάμου έφθανε το ένα έτος περίπου.

Με το νέο καθεστώς απαιτείται ένας Συμβολαιογράφος και δύο (οπωσδήποτε) Δικηγόροι (ένας για κάθε πλευρά), χρόνος περίπου ένας μήνας και δαπάνη οπωσδήποτε 1.500 ευρώ και περισσότερα, ανάλογα πόσο θα διαρκέσουν  οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συμφωνητικών.

Οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή απλά «αγοράζουν» χρόνο!

Β) ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ  (σε πρώτη φάση)

α) Εάν δεν υπάρχουν ανήλικα παιδιά,  τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Αρκεί να υπάρχει έγγραφη συμφωνία των συζύγων ότι επιθυμούν να λύσουν τον γάμο τους με τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου (άρθρο 1441 Αστικού Κώδικα).

β) Εάν όμως υπάρχουν ανήλικα παιδιά, τότε χρειάζεται να υπάρχει έγγραφη συμφωνία για το ποιος γονέας θα ασκεί την επιμέλεια, πότε θα ασκεί το δικαίωμα επικοινωνίας ο άλλος γονέας και να προσδιορίζεται ο υπόχρεος και το ύψος της διατροφής.

γ) ΄Όλα τα παραπάνω ή κάποια από αυτά είναι δυνατόν να υπογραφούν μόνο από τους Δικηγόρους των δύο πλευρών, οι οποίοι όμως θα πρέπει να έχουν εφοδιασθεί με ειδικό πληρεξούσιο,  στο οποίο θα αναφέρονται όλες οι απαιτούμενες ως επελθούσες συμφωνίες.

δ) Εάν δεν έχει αναφερθεί στο πληρεξούσιο η εντολή στο Δικηγόρο να υπογράψει το έγγραφο περί της συμφωνίας λύσης του γάμου, τότε η υπογραφή των συζύγων στο έγγραφο θεωρείται  από το Ειρηνοδικείο, όπου η έδρα του Συμβ/φου,  στον οποίο θα κατατεθεί η συμφωνία.

ε) Χρειάζεται επίσης (σε κάθε περίπτωση)  ληξιαρχική πράξη τέλεσης  του γάμου , πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (πρόσφατο) και δύο γραμμάτια προείσπραξης αμοιβής των δικηγόρων.

Και στ) Εάν ο ένας σύζυγος έχει αλλοδαπή ιθαγένεια, θα πρέπει να αποδεικνύει εγγράφως  ότι διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα και να υπάρχει η συμφωνία (επίσης έγγραφη) εφαρμογής του Ελληνικού Δικαίου (προς τούτο απαιτείται να έχουν κοινή διαμονή στην Ελλάδα ή ο ένας σύζυγος να έχει Ελληνική Ιθαγένεια κλπ.).

Γ) ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ

α) ΄Ολες οι συμφωνίες συνυπογράφονται και  από τους δύο πληρεξούσιους Δικηγόρους ή μόνο από αυτούς εάν υπάρχει ειδικό πληρεξούσιο προς το Δικηγόρο (στο οποίο αναφέρονται όλοι οι όροι της συμφωνίας). Δέκα (10) ημέρες μετά την θεώρηση των υπογραφών από το Ειρηνοδικείο  τα παραπάνω έγγραφα (δηλαδή οι συμφωνίες, οι οποίες είναι δυνατόν να αναγραφούν σε ένα έγγραφο, τα λοιπά έγγραφα και τα πληρεξούσια) παραδίδονται σε έναν (οποιονδήποτε) Συμβολαιογράφο, ο οποίος όμως θα έχει το γραφείο του (έδρα) στο Ειρηνοδικείο όπου έγινε η θεώρηση των υπογραφών των συζύγων και αυτός  θα συντάξει την συμβολαιογραφική πράξη της συναινετικής λύσης του γάμου, στην οποία :

1ον) Θα επισυνάψει όλα τα έγγραφα που του εδόθησαν,

2ον) Θα επικυρώσει τις παραπάνω συμφωνίες,

Και 3ον) Θα βεβαιώσει την λύση του γάμου.

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες περί επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής εκτελούνται αναγκαστικά (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) σαν να είχαμε εκτελεστή Δικαστική απόφαση. Οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να έχουν χρονική διάρκεια δύο (2) ετών τουλάχιστον  και ανανεώνονται κατά την ίδια διαδικασία (δηλαδή με συμβολαιογραφικό έγγραφο κλπ).

Δ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

α) Εάν υπάρχει μόνο πολιτικό γάμος, ο ενδιαφερόμενος παραδίδει αντίγραφο της συμβ/κής πράξης λύσης του γάμου στο Ληξιαρχείο, όπου έχει καταχωρηθεί ο γάμος. Από την ημερομηνία της παράδοσης θεωρείται ότι λύθηκε ο γάμος.

β) Εάν όμως υπάρχει θρησκευτικός γάμος ή και θρησκευτικός, πρέπει να γίνει και η λεγόμενη πνευματική λύση του γάμου,  κατά την οποία :

1ον) Αφντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου υποβάλλεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα με αίτηση να παραγγείλει στην Μητρόπολη όπου τελέσθηκε ο γάμος την πνευματική λύση του (αρμόδιος Εισαγγελέας κατά την κρατούσα γνώμη είναι ο Εισαγγελέας της Μητρόπολης, στην περιφέρεια της οποίας  τελέσθηκε ο γάμος).

2ον) Αίτηση στη Μητρόπολη, όπου υπάγεται η εκκλησία όπου τελέσθηκε ο γάμος να προβεί στην πνευματική λύση του γάμου (συνυποβάλλεται η παραγγελία του Εισαγγελέα και η συμβολαιογραφική πράξη λύσης).

3ον) Η απόφαση περί πνευματικής λύσης και η συμβ/κή  πράξη υποβάλλονται στο αρμόδιο Ληξιαρχείο και από τότε θεωρείται ότι λύθηκε ο γάμος.

Δεν υπάρχει από το νόμο προθεσμία εντός της οποίας τα έγγραφα της  λύσης του γάμου πρέπει να υποβληθούν στο Ληξιαρχείο, επομένως οποτεδήποτε, όμως ο γάμος θα εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι τότε.

 

 

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top