Skip to content

Κβαντική αιώρηση…του Κώστα Τριαντάφυλλου

Υπεραγωγιμότητα, ονομάζεται το φαινόμενο που όταν ένα σώμα διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παρουσιάζει μηδενική αντίσταση. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στους Φυσικούς εδώ και περίπου έναν αιώνα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προσεγγίζεται με τη βοήθεια της Κβαντικής Φυσικής και ακόμα και σήμερα δεν είναι πλήρως κατανοητοί οι λόγοι που το παρατηρούμε (το Νόμπελ Φυσικής πριν από έναν περίπου μήνα, απονεμήθηκε για εργασίες στην Υπεραγωγιμότητα και την Υπερρευστότητα). Λόγω του γεγονότος ότι η Υπεραγωγιμότητα επιτυγχάνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι εφαρμογές της είναι ελάχιστες στις μέρες μας.

Ένας Υπεραγωγός, εκτός από τη μηδενική αντίσταση στο ηλεκτρικό ρεύμα, παρουσιάζει και άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδιότητα: δεν επιτρέπει στο μαγνητικό πεδίο να περάσει μέσα από αυτόν (ενώ το μαγνητικό πεδίο περνάει μέσα από διάφορα άλλα σώματα ή ακόμα και τα χέρια μας, γεγονός που μπορούμε πολύ εύκολα να διαπιστώσουμε με τη βοήθεια δύο μαγνητών).

 

Μη Υπεραγώγιμο υλικό           Υπεραγώγιμο υλικό

Όταν λοιπόν ο Υπεραγωγός τοποθετείται πάνω από ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, δημιουργεί το δικό του μαγνητικό πεδίο, προσπαθώντας να «εμποδίσει» το αρχικό από το να περάσει στο εσωτερικό του. Με τον τρόπο αυτό, ο Υπεραγωγός αιωρείται (Κβαντική Αιώρηση)

Λόγω όμως των ατελειών που υπάρχουν στο υλικό του Υπεραγωγού, κάποια «κομμάτια» του μαγνητικού πεδίου περνούν μέσα από αυτόν. Ο Υπεραγωγός «ενοχλημένος» από το γεγονός αυτό, προσπαθεί τουλάχιστον αυτά τα «κομμάτια» του μαγνητικού πεδίου να παραμένουν όσο το δυνατό στη θέση τους και να μην «περιφέρονται» στο εσωτερικό του. Με τον τρόπο αυτό, «κλειδώνοντας» τα «κομμάτια» του μαγνητικού πεδίου στη θέση τους, ο Υπεραγωγός παραμένει ακίνητος στη θέση του πάνω από τους μαγνήτες (Κβαντικό «Κλείδωμα»).

 

Η Κβαντική Αιώρηση αποτελεί μια εντυπωσιακή πειραματική επίδειξη Φυσικής, η οποία έχει πραγματοποιηθεί ελάχιστες φορές στην Ελλάδα.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top