skip to Main Content

Ανίχνευση ταλέντων στη Γυμναστική, μια υπεύθυνη διαδικασία

Διαβάζοντας από το site της Ε.Γ.Ο. σχετικά με την ανίχνευση ταλέντων που καλούνται να κάνουν τα σωματεία μέσω των προπονητών τους, θεωρώ ότι είναι πράγματι μια καλή ευκαιρία γι’ αυτά να μπορέσουν να διακρίνουν κάποια παιδιά με ιδιαίτερα αθλητικά χαρίσματα μέσα στα δημοτικά σχολεία ώστε να τα εντάξουν στο αθλητικό δυναμικό τους.
Βέβαια, η ανίχνευση ταλέντων απαιτεί ειδικευμένη γνώση και εμπειρία, ενώ ο προπονητής ή προπονήτρια που θα αναλάβει να κάνει αυτήν τη δουλειά, χρειάζεται να διακρίνεται από ιδιαίτερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και οργάνωτικοτητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη σχολική μονάδα.
Αρχικά, η οπτική (κατά πρώτον λόγο) επαφή με τα παιδιά θα πρέπει να γίνει στο μάθημα της Γυμναστικής ώστε να υπάρξει η πρώτη εκτίμηση για τον ανιχνευτή ταλέντων. Στη συνέχεια, αφού εντοπιστούν τα παιδιά που καλύπτουν τυπικά τουλάχιστον τις απαιτήσεις για τη γυμναστική, χρειάζεται να κληθούν στο γυμναστήριο του σωματείου ώστε να τους γίνουν επιπρόσθετα τεστ μιας και οι συνθήκες των σχολείων δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους ολοκληρωμένη διαδικασία.

Η ανίχνευση λοιπόν και η επιλογή στο σχολείο είναι το πρώτο βήμα ανεύρεσης ταλέντων αλλά δεν θα πρέπει να σπεύδουμε να εντάσσουμε οποιοδήποτε παιδί στο δυναμικό του σωματείου μας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ανίχνευση ταλέντων στη Γυμναστική, μια υπεύθυνη διαδικασίαΑφού εντοπιστούν τα παιδιά που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού αθλητή ή αθλήτριας, το δεύτερο βήμα είναι να πειστούν να έρθουν στο προπονητήριο του σωματείου μας. Και εδώ βρίσκεται το δεύτερο και σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας ως ειδικευμένοι ανιχνευτές ταλέντων. Χρειάζεται να υπάρξει μια εκτενής ενημέρωση προς τα παιδιά, παρουσία του υπευθύνου καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου σχετικά με το άθλημα και το σωματείο που εκπροσωπούμε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνη τη στιγμή ως προπονητές εκφράζουμε κάποιο σωματείο και πως η γενικότερη παρουσία μας αντανακλά τη εικόνα του.

Ουσιαστικά, αυτός που θα πρέπει να πειστεί για τη ποιότητα της παρουσίας μας, είναι ο γονέας των παιδιών ο οποίος όμως δεν παρευρίσκεται στην διαδικασία επιλογής. Έτσι, λοιπόν χρειάζεται απαραίτητα μετά το πέρας της ανίχνευσης να μοιράσουμε ειδικό έντυπο ενημερωτικό υλικό στα παιδιά το οποίο με τη σειρά τους θα μεταφέρουν στους γονείς τους. Τι θα μπορούσε ως παράδειγμα περιέχει αυτό το έντυπο;

• Τη ταυτότητα και το ιστορικό του σωματείου (ίδρυση, διεύθυνση κλπ)
• Τη δομή των τμημάτων του σωματείου (μαζικός, αρχάρια, αγωνιστικά τμήματα)
• Τις επιτυχίες των ομάδων του και ανάδειξη αθλητών/τριών με μεγάλες επιτυχίες
• Τα ονόματα των προπονητών/τριών και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών
• Φωτογραφίες του προπονητηρίου
• Επιχειρήματα (προτερήματα) υπέρ της επιλογής του σωματείου ως το πλέον κατάλληλο για τα παιδιά
• Πληροφορίες για την ιστορία της Γυμναστικής για τα οφέλη της ως βάση ζωής στο μικρό παιδί και πως μπορεί να δια μορφώσει τη μετέπειτα ζωή του.
• Τον δικτυακό τόπο (αν υπάρχει) του σωματείου.

Ανίχνευση ταλέντων στη Γυμναστική, μια υπεύθυνη διαδικασία

Θα αποτελούσε σημαντικό προτέρημα βέβαια, το σημερινό σωματείο στην εποχή της τεχνολογίας και της ψηφιακής επικοινωνίας να διαθέτει και δικτυακή παρουσία στο internet με δική του ιστοσελίδα (web site) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προκειμένου όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα να μπορούν να βρίσκονται σε θέαση από τον κόσμο που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί ανά πάσα στιγμή.

Ποτέ δεν παρουσιάζουμε για το σωματείο μας είτε μέσω φυλλαδίων είτε μέσω του internet κάτι το οποίο δεν υφίσταται και ούτε υπερβάλουμε για τις υπηρεσίες και τα κατορθώματα του. Πρέπει να έχουμε κατά νου πως ο σημερινός γονέας απαιτεί ποιότητα στην ενημέρωση όπως και ειλικρινή αντιμετώπιση κατά την διαδικασία προσέγγισης του ώστε να τον πείσουμε να αποφασίσει να επιλέξει το δικό μας σωματείο για το αθλητικό μέλλον του παιδιού του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η επιβίωση του σημερινού σωματείου εξαρτάται από την ικανότητα εναρμόνισης του με τη πρόοδο και αλλαγές της κοινωνίας. Απαιτείται η διοίκησή του να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το status της σύγχρονης οικογένειας και τις απαιτήσεις της ώστε αυτή  να εμπιστευτεί το μονάκριβο παιδί της στα «χέρια» ενός σύγχρονου(;) σωματείου.