Σημείωμα περί της οργανώσεως υπευθύνου Αποστολής περιθάλψεως και αποκαταστάσεως των προσφύγων εις Μικράν Ασίαν, εις Θράκην…
Στο Καφενείο με τις μνήμες των Χανίων (της Μ. Μεταξά)
Είναι πολλά εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την γενική εικόνα ενός τόπου που τον κάνουν να ξεχωρίζει έναντι άλλων. Και η αναφορά γίνεται εν προκειμένω για την πόλη των Χανίων η οποία έχει αποκτήσει και όχι άδικα τη φήμη της πιο όμορφης πόλης της Κρήτης βεβαίως εξαιτίας του ενετικού και οθωμανικού της χαρακτήρα αλλά και χάρη στην γεωγραφική της τοποθεσία που της προσδίδει αυτήν την μοναδικότητα.
Όχι πολύ μακριά από την Δημοτική Αγορά της πόλης των Χανίων που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας του Νομού και στα σύνορα της παλιάς πόλης βρίσκεται ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων ο οποίος φτιάχτηκε περί το 1870 με σκοπό να μπορούν οι κάτοικοι να απολαμβάνουν στιγμές ανάπαυλας και αναψυχής έξω από τα όρια των περίκλειστων τειχών και να μπορούν να συναθροίζονται στο Καφέ «Κήπος» ανταλλάσσοντας τις απόψεις τους, αλλά και τις πολιτικές τους θέσεις.
Ιστορικές προσωπικότητες αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών άφησαν το στίγμα τους. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πρίγκηπας Γεώργιος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Καρυωτάκης και αργότερα ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Σοφία Βέμπο, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Κατράκης μοιράστηκαν με ντόπιους κατοίκους στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας σ΄ αυτόν τον υπέρκομψο χώρο. Ο Κώστας Καρυωτάκης πολύ εύστοχα χαρακτήρισε τον Κήπο των Χανίων με την Αίγλη του Ζαππείου κατονομάζοντάς την ως την «Αίγλη των Χανίων».
Σήμερα το Καφέ του Κήπου των Χανίων επισκέπτονται ανυπερθέτως τουρίστες από όλον τον κόσμο απολαμβάνοντας τον φινέτσα του χώρου, ενώ συχνά οι υπεύθυνοι φροντίζουν να αναδεικνύουν τον πολιτισμικό του χαρακτήρα διοργανώνοντας συχνά παρουσιάσεις βιβλίων και πάμπολλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προβάλλουν το φιλόξενο πνεύμα των κατοίκων της πόλης των Χανίων αλλά και την κουλτούρα τους.
This Post Has 0 Comments