Skip to content

Άσκηση και καρδιά…του Νίκου Σταμέλου

Για να βρίσκεται η καρδιά σας στην καλύτερη κατάσταση χρειάζεται σωματική άσκηση. Η καλύτερη άσκηση είναι η αερόβια η οποία γυμνάζει την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα
Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει ένα άτομο σωματικά ενεργό. Το μόνο που χρειάζεται είναι 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων είναι το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο ή η κηπουρική.
Μπορείτε και να διαιρέσετε τα 30 λεπτά της άσκησης σε μικρότερες χρονικές περιόδους, τουλάχιστον 10 λεπτά η κάθε μια.
Απλές καθημερινές αλλαγές των συνηθειών σας αρκούν για να ξεκινήσετε μια ζωή με περισσότερη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, κατεβείτε από το λεωφορείο μια ή δυο στάσεις πριν τον προορισμό σας ή σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από την εργασία σας.
Εάν μετά από 30λεπτη μέτρια σωματική άσκηση το θελήσετε, μπορείτε να ασκηθείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή με άσκηση μεγαλύτερης έντασης αφού ενημερώσετε το γιατρό σας.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
 Αυξάνει την ικανότητα εργασίας.
 Ελαττώνει την «κακή» (LDL) και αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.
 Στα κύτταρα μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνει την πρόσληψη της γλυκόζης.
 Βοηθάει στη θεραπεία του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης.
 Βελτιώνει την ψυχική διάθεση.
 Δυναμώνει τους μυς και τις αρθρώσεις.
 Βελτιώνει τη θρέψη.
 Βελτιώνει την απόδοση της καρδιακής λειτουργίας.
 Είναι σε όλους ωφέλιμη και ιδιαίτερα στη μέση και μεγάλη ηλικία.
 Μειώνει τη θνητότητα.

Οδηγίες για την άσκηση (από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία)
• Ασκηθείτε μόνο όταν αισθάνεστε καλά.
• Μην ασκείστε αμέσως μετά το φαγητό. Περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες.
• Χρειάζεται προσοχή στις καιρικές συνθήκες. Αποφύγετε την άσκηση με υψηλές θερμοκρασίες. Η άσκηση είναι καλύτερα ανεκτή σε χαμηλή θερμοκρασία, με ελαφρό αεράκι ή θαλάσσια αύρα.
• Προσοχή στις ανηφόρες. Μειώστε ταχύτητα και ένταση οπωσδήποτε.
• Ασκηθείτε με ελαφρά αθλητικά ρούχα και παπούτσια, αποφύγετε τα συνθετικά που δεν αφήνουν το σώμα να “αναπνεύσει” και φορέστε οπωσδήποτε καπέλο στον ήλιο.
• Όλοι μπορούν να ασκηθούν. Κάθε οργανισμός όμως είναι ένα σύνολο με ιδιαιτερότητες. Για το πρόγραμμα της σωματικής σας άσκησης συζητείστε με τον γυμναστή και το γιατρό που σας παρακολουθεί ώστε να έχετε το μέγιστο όφελος με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και τον ελάχιστο κίνδυνο.
Τι πρέπει να προσέχετε:
1. Πριν ξεκινήσετε άσκηση συμβουλευθείτε το γιατρό σας, ιδιαίτερα αν έχετε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας ή είστε πάνω από 50 ετών και δεν έχετε ποτέ ασκηθεί στο παρελθόν ή εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου σε νεαρή ηλικία ή έχετε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας
2. Η άσκηση θα πρέπει να ξεκινάει με προθέρμανση («ζέσταμα») και να τελειώνει με «αποθέρμανση». Οι δυο αυτοί περίοδοι πρέπει να καταλαμβάνουν το 20% του συνολικού χρόνου άσκησης.]

Μάθετε να αναγνωρίζετε τυχόν συμπτώματα κατά την διάρκεια της άσκησης:

α) Δυσφορία στο άνω μέρος του σώματος, όπως τον θώρακα, στα χέρια, στο λαιμό, στη γνάθο. Η δυσφορία αυτή μπορεί να ποικίλει σε ένταση και να είναι σαν πόνος, κάψιμο, σφίξιμο ή πίεση.
β) Αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία κατά ή μετά την άσκηση. Αν και μπορεί να μην οφείλεται στην καρδιά σταματήστε την άσκηση και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
γ) Δύσπνοια. Η συχνότητα και το βάθος των αναπνοών φυσικά αυξάνονται με την άσκηση αλλά δεν θα πρέπει να προκαλείται δυσφορία δυσχέρεια στην ομιλία ή βήχας. Ο ρυθμός της αναπνευστικής λειτουργίας πρέπει να αποκαθίσταται σε λιγότερο από 5 λεπτά μετά την διακοπή της άσκησης.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top