Skip to content

Aυτοάνοσα νοσήματα: Ήρθαν για αν μείνουν…της Α. Κοφινιώτη

Και κει που είσαι στον κόσμο σου, ξαφνικά μια τρίμηνη ταλαιπωρία από πόνους, που απλώνονται σε όλο το σώμα και χαρακτηρίζονται από επιβάρυνση και ενόχληση καθώς και από μεγάλη κόπωση λες και έσκαβες όλη μέρα στο χωράφι, για να μην πω για τη μνήμη σου που γίνεται χρυσόψαρου, κάποια παράξενα εξανθήματα στο σώμα σου, σε κάνει να μαθαίνεις ότι πάσχεις από αυτοάνοσο νόσημα.
Και τι είναι αυτό το αυτοάνοσο νόσημα που μπήκε ξαφνικά στη ζωή σου; AΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: Ήρθαν για αν μείνουν…
Τα αυτοάνοσα νοσήματα λοιπόν, είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, που εμφανίζονται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Κι όμως γίνεται και αυτό.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι, είναι η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών σήμερα και επηρεάζουν την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι επηρεάζουν τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος μαζί.
Ας δούμε μαζί ποιες μπορεί να είναι οι ονομασίες μερικών από τις ασθένειες που υπόκεινται στα αυτοάνοσα όπου στην κατηγορία τους κατατάσσονται περισσότερα από 100 νοσήματα :
• Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
• Ινομυαγλία
• Ψωρίαση
• Ρευματοειδής αρθρίτιδα
• Ελκώδης κολίτιδα
• Νόσος του Crohn
• Ερυθηματώδης λύκος
• Δερματίτιδες
• Μυασθένεια
• Διαβήτης τύπου 1
• Σύνδρομο Sjogren
• Σκληροδερμία
• Γυροειδής αλωπεκία
• Θρομβοπενία
Ξέρω ότι κάποιοι θα αναγνώρισαν την πλευρά του ιατρικού ιστορικού τους μέσα από αυτές τις ονομασίες. Είναι σίγουρο αυτό. Ειδικά τις γυναίκες τις προσβάλλουν τα αυτοάνοσα νοσήματα πολύ συχνότερα απ’ ό,τι τους άντρες. Υπολογίζεται ότι το 75% των πασχόντων στις ΗΠΑ είναι γυναίκες. Θεωρείται ότι οι γυναικείες ορμόνες παίζουν κεντρικό ρόλο.
Αλήθεια. Ποια μπορεί να είναι η αιτία αυτής της κατάστασης που πραγματικά αλλάζει την ποιότητα της ζωή σε μεγάλο αλλά και σοβαρό μέγεθος;
Το περιβάλλον, η διατροφή, η συγκέντρωση οξυγόνου, το νερό, θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες, αμινοξέα, πρωτεΐνες και ένζυμα, είναι απολύτως απαραίτητα σε πολύ ακριβείς αναλογίες μεταξύ τους, για την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, δομικών λίθων του οργανισμού θεωρούνται ως παράγοντες.
Ακόμα έχουν αναφερθεί ότι καταστάσεις που ζήσαμε όπως ένας τραυματισμός ή μια μόλυνση, ο τοκετός, μια χειρουργική επέμβαση, το έντονο συναισθηματικό φορτίο μιας ερωτικής απογοήτευσης, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, τα προβλήματα στον ύπνο, μπορεί να είναι σοβαρές αιτίες.

Επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για νοσήματα που μέχρι τώρα απαιτούσαν τη λήψη ισχυρών φαρμακευτικών αγωγών εφ’ όρου ζωής. Μέχρι πρόσφατα η αντιμετώπιση τους ήταν μόνο συμπτωματική και στόχευε στη μείωση της φλεγμονής και στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η συμπτωματική προσέγγιση είναι όμως ελλιπής αν δεν εντοπιστούν και διαχειριστούν τα αίτια που προκάλεσαν τη νόσο εξαρχής.
Ενας Αμερικανός γιατρός, ο Mark Hyman, αναφέρει ότι είναι σαν να παίρνει κανείς ασπιρίνη ενώ κάθεται πάνω σε ένα καρφί. Η ουσιαστική θεραπεία δεν θα ήταν να δώσουμε παραπάνω ασπιρίνη, αλλά να αφαιρέσουμε το καρφί.
Πρόκειται για νοσήματα που μέχρι τώρα απαιτούσαν τη λήψη ισχυρών φαρμακευτικών αγωγών εφ’ όρου ζωής. Μέχρι πρόσφατα η αντιμετώπιση τους ήταν μόνο συμπτωματική και στόχευε στη μείωση της φλεγμονής και στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βέβαια οι εργαστηριακές έρευνες και προσπάθειες για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση τους συνεχίζονται με γνώμονα να βρουν αυτό που θα τα αναστείλει και θα επαναφέρει τους ασθενείς στην πρότερη ζωή τους.
Εγω θα αναρωτηθώ, γιατί ο ίδιος ο οργανισμός μας να θέλει να επιτίθεται στα κύτταρα του και να τα καταστρέφει; Γιατί το άγχος να μας κυριεύει και να τον βοηθάμε σ αυτό το αυτοκαταστροφικό του έργο και πως μπορούμε να το σταματήσουμε; Οσοι πάσχουν από κάποια αυτοάνοση ασθένεια, δεν έχει σημασία ποια γιατί μπορεί να είναι και πολλές μαζί, γνωρίζουν ότι έχουν πάρει ένα δρόμο χωρίς γυρισμό. Ότι πρέπει να μάθουν να ζούν με τον πόνο, με τη ζάλη, με την αβεβαιότητα, με τις διαταραχές μνήμης, με τη δυσκαμψία, με την μεγάλη κόπωση, με …
Αλλάζει η ζωή τους. Αλλάζουν οι συνήθειες τους. Πρέπει να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα. Πρέπει να παλέψουν με το θηρίο του αυτοάνοσου νοσήματος κάνοντας ταυτόχρονα ότι έκαναν μέχρι σήμερα κυρίως στον οικογενειακό και στον επαγγελματικό τομέα. Πολλοί σκέφτονται να παραιτηθούν από την εργασία τους λόγω αυτή της κατάστασης ή ακόμη να πάρουν και αναπηρική σύνταξη. Σας γράφω εγώ η ίδια που έχω και που έχω άποψη και μπορώ να πω τη γνώμη μου ελευθέρα, ότι είναι ένα μεγάλο λάθος. Μπορεί να μη μπορώ να σηκωθώ το πρωί, μπορεί να μη κοιμάμαι καλά, μπορεί στο ένα μέρος του σώματος να αισθάνομαι πόνους και ταυτόχρονα στο άλλο μυρμήγκιασμα και ειδικά στα χέρια με αποτέλεσμα να μην ξέρω με ποιο χέρι να πιάσω το ποτήρι το νερό.
Το ξέρω. Το κατανοώ. Ξέρω ότι υπάρχουν και πιο δύσκολες καταστάσεις και πολύ ποιο προχωρημένες βέβαια. Δεν σταματάω όμως την εργασία μου κι ας κάνω μεγάλη διαδρομή κάθε μέρα. Η οικογενειακές μου υποχρεώσεις, μαζί με την μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση των δικών μου, καθώς και οι επαγγελματικές μου, με την μεγάλη κατανόηση από τον εργασιακό μου χώρο, με κρατούν ζωντανή. Δεν ξέρω μέχρι πότε θ αντέξω βέβαια και ποια θα είναι η εξέλιξη, άλλωστε κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό, ξέρω όμως ότι είναι μια αιτία να το παλέψω όσο μπορώ γιατί μια από τις βασικές αιτίες που με έβαλαν σ αυτό τον μπελά ήταν σίγουρα το μεγάλο μου άγχος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική υποστήριξη και η επικοινωνία με την οικογένειά μας και τους φίλους μας είναι βασική, επιβεβλημένη και σημαντικά υποβοηθητική. Είναι επίσης σημαντική η αποφυγή υπερέκθεσης σε στρεσογόνα ερεθίσματα. Επιβάλλεται η καλή οργάνωση του προσωπικού χρόνου, οπωσδήποτε για χαλάρωση και μια σταθερή ρουτίνα ενεργειών. Καλές είναι και νοητικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της γνωστικής δυσλειτουργίας (έλλειψη συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης κ.λπ.) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως παιχνίδια μνήμης και προσοχής, γρίφοι και πνευματικές προκλήσεις.
Τα αυτοάνοσα νομίσματα δυστυχώς προς το παρόν ήρθαν για να μείνουν και να μας επιβάλουν τον δικό τους τρόπο ζωής.
Ευχή όλων μας είναι η επιστήμη να προχωρήσει και ν ανακαλύψει κάποια στιγμή αυτή τη θαυματουργή θεραπεία που θα καταφέρει να γλυτώσει από τα πλοκάμια της το ανθρώπινο είδος.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top