Skip to content

Kαππαδοκία: Πλους εν αεροστάτω…(της Μαρίας Β. Μεταξά)

Οι γιαγιάδες συχνά στα παραμύθια μιλούσαν στα εγγόνια τους για τους κακούς γίγαντες που ήθελαν να έρθουν να κατακτήσουν τη χώρα. Ο Αλλάχ όμως δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί αυτό και έτσι μεταμόρφωσε τους γίγαντες σε πέτρινες κολώνες. Με αυτόν τον τρόπο οι πιστές μουσουλμάνες εξηγούσαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την προέλευση και δημιουργία των σχηματισμών που υπάρχουν στην κοιλάδα Γκέρεμε που θυμίζει έντονα σεληνιακό τοπίο.

Η μαγεία των παραμυθιών όμως, έρχεται πάντα αντιμέτωπη με το προφανές της επιστήμης.

Οι γεωλόγοι αποδίδουν αυτό το πράγματι εντυπωσιακό και μοναδικό σε όλο τον κόσμο τοπίο που αποτελεί στην ουσία τη μορφολογία όλης της Καππαδοκίας, στην ύπαρξη του ανενεργού ηφαιστείου Ερτσίγιας Νταγκ, ύψους 3.916m που βρίσκεται στην πεδιάδα της Καισάρειας (σημερινή ονομασία Καϊσερί).

Το ηφαίστειο σήμερα είναι ανενεργό –αν και στην περιοχή καταγράφεται σεισμική δραστηριότητα- αλλά μεταξύ της Πλειόκαινης Περιόδου και στις αρχές της Πλειστόκαινης το ηφαίστειο εξερράγη καλύπτοντας με λάβα και στάχτη μια ακτίνα 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η λάβα εψύχθη δημιουργώντας ένα στερεό στρώμα από μαύρο βασάλτη ενώ η στάχτη τήχθηκε σ΄ έναν εύθρυπτο λευκό βράχο που είναι γνωστός ως «ανδεσίτης». Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή δημιουργώντας υδάτινα ρεύματα τα οποία σφυρηλάτησαν και σμίλευσαν με τα χρόνια το ιδιαίτερο τοπίο της Κοιλάδας Γκέρεμε με τους ηφαιστειογενείς βράχους που οι ντόπιοι τους αποκαλούν «νεραϊδένια» ή «καμινάδες των νεράιδων»

Η κοιλάδα έχει έκταση 9.576 εκτάρια και αποτελεί προστατευμένο Εθνικό Δρυμό από το 1986. Η Ουνέσκο συμπεριέλαβε την κοιλάδα Γκέρεμε στον κατάλογο της ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ήδη από το 1985.

Στην Καππαδοκία συναντώνται μνημεία του χιτιτικού πολιτισμού, ενώ γνωρίζουμε ότι η περιοχή πέρασε από την κυριαρχία των Φρυγών, στους Ρωμαίους, ακολούθως στους Βυζάντιους προτού παραδοθεί ολοκληρωτικά στην κυριαρχία του Ισλάμ. 365 εκκλησίες είναι λαξευμένες στους βράχους ώστε κάθε μέρα να δίνεται η ευκαιρία να εορτάζεται και άλλος Άγιος.

Αλλά και τα σπίτια τους λάξευσαν εκεί οι άνθρωποι, και σήμερα εξακολουθούν να διαβιούν μέσα στους βράχους περίπου 10.000 ενώ 20.000-25.000 είναι εγκατεστημένοι στις περιοχές γύρω από το εθνικό πάρκο.

Η περιοχή είναι γόνιμη και συναντώνται περί τα 110 φυτικά είδη. Πολλά ζώα μεταξύ των οποίων γκρίζοι λύκοι, κουνάβια, αλεπούδες, ασβοί βρίσκουν καταφύγιο στους βράχους και πτηνά ιδίως περιστέρια που καταφεύγουν στην δική της κοιλάδα, την κοιλάδα των Περιστεριών.

Να τι συνιστά στ’  αλήθεια τη δημιουργία αυτού του μοναδικού, αυτού του ιδιαίτερου και σπάνιας ομορφιάς και ενδιαφέροντος τοπίο, το οποίο δεσπόζει στην Κεντρική Ανατολία.

Αυτό είναι η Καππαδοκία.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top