Skip to content

Βερολίνο, μια πόλη γεμάτη ιστορία…του Αντ. Αντωνακάκη

Το Βερολίνο είναι γεμάτο από ιστορία αλλά και αντιθέσεις και αυτό είναι φανερό αμέσως στον επισκέπτη του.
Μπορεί κανείς να ανιχνεύσει όλα τα περάσματα και τις ιστορικές αλλαγές μιας και οι κάτοικοί του αγαπούν την ιστορία τους και διατηρούν όσο περισσότερη μπορούν με μνημεία και ιστορικά κτήρια.

Οι άνθρωποι του, διατηρούν την βορειοευρωπαϊκή απόμακρη στάση ζωής αλλά από την άλλη λατρεύουν να κάνουν την πόλη τους όσο πιο ανθρώπινη γίνεται.Aυτό που θα σας μείνει από μια επίσκεψη στην πόλη αυτή είναι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η υπέροχη αίσθηση του άπλετου χώρου που είναι διάχυτη στην πόλη.
Το μεγαλύτερο πάρκο της, το Tiergarten που φιλοξενεί ένα από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη, είναι κοντά στο κέντρο της αλλά είναι 12 χιλιάδες στρέμματα περίπου. Μια από τις κεντρικότερες πλατείες, η Alexanderplatz, έχει μήκος π

άνω από 1 χλμ. Οι κεντρικοί δρόμοι έχουν ανάμεσά τους διαζώματα 10 μέτρων και τα πεζοδρόμια είναι και αυτά πολύ φαρδιά.

Οι Βερολινέζοι τους λατρεύουν αυτούς τους μεγάλους ανοικτούς χώρους και τους εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο: μνημεία, αγάλματα, παγκάκια, παιδικές χαρές, κήποι όλα βρίσκουν τη θέση τους και σε μεγάλους αριθμούς.

Η πρόσφατη ιστορία του Βερολίνου (2ος παγκόσμιος πόλεμος και στην συνέχεια ο ψυχρός πόλεμος) έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στην πόλη. Αλλά οι Βερολινέζοι, αν και προσπαθούν να επουλώσουν αυτές τις πληγές, σε πολλές περιπτώσεις τις έχουν ενσωματώσει στο περιβάλλον τους μετατρέποντάς τις σε κάτι υπέροχο.
Η πόλη, στο μεγαλύτερό της μέρος, είναι μια μοντέρνα πόλη που δεν θα ξεχώριζε από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη με τους ωραίους δρόμους, τα εμπορικά κέντρα, τα μαγαζιά και τα πάρκα της. Όμως υπάρχει κάτι που την κάνει ξεχωριστή.

Είναι αυτή η αίσθηση που έχει κανείς ότι στην πόλη αυτή υπάρχει πολύ βάθος και ιστορία. Οι άνθρωποί της έχουν περάσει από απίστευτες ιστορικές περιπέτειες αλλά αυτό, αντί να τους καταβάλει, τους έχει αφήσει μια αισιοδοξία που φτάνει στα όρια του πείσματος, να ξεπεράσουν το παρελθόν τους χωρίς να το ξεχάσουν και να βαδίσουν αρμονικά στο μέλλον. Επισκεφτείτε την, αξίζει.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top