Skip to content

Τηλεργασία τα καλά της, τα κακά της και το κρέμασμα της μπουγάδας…της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη

Μαζί με τον covid-19, το lockdown φυσικό ήταν να μπει στη ζωή μας και η τηλεργασία. Ας πούμε με απλά λόγια ότι η Τηλεργασία ή εργασία από απόσταση είναι μια νέα μορφή εργασίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε και οποιαδήποτε μέρα και ώρα.  Είναι μια νέα πραγματικότητα που που καλούμαστε να μάθουμε να βιώνουμε. Μια νέα πραγματικότητα που σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά και την υγεία μας. Πολλές ώρες καθιστικής εργασίας, καθόλου σωματική άσκηση, εργασία σε απομόνωση, ασαφή όρια μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής και άγχος είναι ορισμένοι από τους κινδύνους που συνδέονται με την τηλεργασία και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην μυοσκελετική αλλά και στην ψυχική υγεία μας ως εργαζόμενοι.

Τα προβλήματα θα φανούν με το πέρασμα του χρόνου. Ας προσπαθήσουμε όμως να δούμε και την άλλη πλευρά της στο τι πραγματικά γίνεται στην Ελλάδα μας που δεν ήταν μαθημένη σε τέτοια εξελιγμένα κόλπα.

Σενάριο πρώτο

Έρχεται η σειρά σου για τηλεργασία. Γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να είσαι συνδεδεμένος με τον υπολογιστή σου στο γραφείο, παίρνεις τα χαρτιά σου, τα στικάκια σου ή τέλος πάντων όσα σου είναι απαραίτητα και ξεκινάς για το σπίτι σου. Καφεδάκι, φορμίτσα, παντοφλίτσα, γυαλάκια πρεσβυωπίας και τα χαρτιά σου στο χέρι και ανοίγεις τον υπολογιστή σου. Δουλειά αρκετή, απαιτητική, κουραστική. Το ίδιο με το να είσαι στο γραφείο με το μόνο καλό ότι δεν έχεις τα τηλέφωνα τα άσχετα να σε ζαλίζουν. Αν το πάρεις με τη σειρά και με την άνεση που σου παρέχει το σπίτι σου ίσως και να βγάζεις και περισσότερη δουλειά απ ότι στο γραφείο και μένεις και ικανοποιημένος. Έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς και Σάββατο και Κυριακή με άνεση. Καλό, κακό, αυτό θα το κρίνεις εσύ.

Σενάριο δεύτερο

Ξεκινάς για το σπίτι σου φορτωμένος με όλα τα απαραίτητα για να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις την τηλεργασία. Καφεδάκι, φορμίτσα, παντοφλίτσα, γυαλάκια πρεσβυωπίας και τα χαρτιά σου στο χέρι και ανοίγεις τον υπολογιστή σου. Το ίδιο με το να είσαι στο γραφείο με το μόνο καλό… όμως. Κάτι συμβαίνει εδώ. Δεν έχουμε τα ενοχλητικά τηλέφωνα του γραφείου. Έχουμε κάποιες φωνούλες να φωνάζουν:

Μαμά πεινάω,

o Μανώλης μου τραβάει τα μαλλιά,

πού είναι τα ρούχα μου γυναίκα;

Αυτά… Άντε να συγκεντρωθείς να δουλέψεις. Άντε να φέρεις σε λογαριασμό το μυαλό σου και να αρχίσεις πάλι απ την αρχή ή να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησες. Φτάνεις κάποια στιγμή να λες ότι πρέπει να σταματήσεις γιατί έχεις να μαγειρέψεις κιόλας οπότε ας πούμε ότι πάει στράφι η μισή μέρα της τηλεργασίας. Βλέπεις άλλες οι υποχρεώσεις λόγω χώρου. Σπιτιού αντί εργασιακού.

Σενάριο τρίτο

Πάλι μαζεύεις τα χαρτάκια σου, τα στικάκια σου και πας στο σπίτι σου. Καφεδάκι, φορμίτσα, παντοφλίτσα, γυαλάκια πρεσβυωπίας και τα χαρτιά σου στο χέρι, ανοίγεις τον υπολογιστή σου αλλά και την τηλεόραση. Άντε να βάλεις και κανένα πλυντήριο μια και είσαι στο σπίτι σήμερα. Κοίτα σκόνη που έχει ο μπουφές. Δεν πιάνεις το swiffer να τον ξεσκονίσω λιγάκι. Το έκανες κι αυτό. Πίνεις μια γουλιά καφέ για να ξυπνήσεις κάπως και ξεκινάς την τηλεργασία σου. Δουλειά αρκετή, απαιτητική, κουραστική. Και ο απομηχανής Θεός σε σώζει με ένα χτύπημα τηλεφώνου. Είναι η φίλη σου που της είπες ότι θα έχεις τηλεργασία και σε πήρε για να κουτσομπολέψετε. Περνάει η ώρα και όταν τελειώνετε αντιλαμβάνεσαι και ότι μεσημέριασε και ότι ο σκύλος σε σκουντάει για να τον πας βόλτα και το πλυντήριο έχει τελειώσει αλλά και δεν έχεις μαγειρέψει. Άντε για ένα άπλωμα μπουγάδας αφού έχει λιακάδα σήμερα και μετά βουρ για το αιώνιο, καθημερινό πρόβλημα που είναι το φαγητό. Έτσι έχει περάσει η ημέρα και η τηλεργασία έμεινε στα χαρτιά μόνο. Το απόγευμα δεν μπορείς. Έχεις τα παιδιά με διάβασμα. Πάει και αυτή η ημέρα…

Σενάριο τέταρτο

Άντε πάλι να ξεκινάς για το σπίτι σου φορτωμένος με όλα τα απαραίτητα για να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις την τηλεργασία. Καφεδάκι, φορμίτσα, παντοφλίτσα, γυαλάκια πρεσβυωπίας και τα χαρτιά σου στο χέρι και ανοίγεις τον υπολογιστή σου. Ξεκινάς, σ έχει απορροφήσει η δουλειά και εκεί που έχεις βρει το λάθος στον πίνακα του πέφτει το  δίκτυο. Εμ τι να σου κάνει το ταλαίπωρο. Τρεις τηλεκπαιδεύσεις και μια τηλεργασία στην πλάτη του. Πόσο να αντέξει.

Πρόβλημα που αλλού, λύνεται αλλού όχι. Τέσσερα άτομα που πρέπει να κάνουν την δουλειά τους ταυτόχρονα μέσα από το ίδιο οικιακό δίκτυο. Ευτυχώς που δεν ξέρει και η γιαγιά να χρησιμοποιεί το NETFLIX. Εκεί θα έβλεπες γλέντια με το δίκτυο. Ευτυχώς επανέρχεται η κατάσταση και συνεχίζεις…

 

Συμπέρασμα. Στην Ελλάδα την ημέρα της τηλεργασίας κάνεις ότι θέλεις. Χωρίς να θέλω να πω ότι δεν βγαίνει δουλειά και δεν προχωράει πιο κάτω θα πω όμως ότι  άλλος δουλεύει, άλλος κάνει δουλειές στο σπίτι, άλλος παλεύει να εργαστεί ομαλά με δικτυακά προβλήματα και άλλος συγκεντρώνει όλους τους ρόλους μαζί. Εργαζόμενου, γονιού, συζύγου, νοικοκυράς…

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top