Skip to content

STIGMA No. 19 Εορταστικό 2020-2021

Προσπαθώντας στην εκπνοή του 2020 να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που έφυγε, ο καθένας από εμάς, θα έχει ασφαλώς να θυμάται τις άδειες και βουβές μέρες που βίωσε κατά την διάρκεια του σκληρού ή ελαστικότερου εγκλεισμού του από τον  οποίο έλλειπε σε μεγάλο βαθμό η γεύση και η οσμή της ζωής ενώ ο φόβος ήταν βασικό γνώρισμα αυτού. Για πολλούς μήνες το μόνο που ακούγονταν νυχθημερόν από τους διαύλους επικοινωνίας ήταν ο ήχος του θανάτου. Η πανδημία που ενέσκηψε στον πλανήτη μας είχε τέτοια ένταση σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας αφήσει  πίσω της, εκατόμβες νεκρών ενώ στα νοσοκομεία δεκάδες χιλιάδες διασωληνωμένοι ασθενείς δίνουν και σήμερα ακόμα ακατάπαυστα την ύστατη μάχη.

Συλλήβδην βιώσαμε, πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς ένας αόρατος αλλά πραγματικός εχθρός άλλαξε τις συνθήκες ζωής μας, ανέτρεψε κάθε μορφής ανθρώπινης δραστηριότητας και διαμόρφωσε νέες πραγματικότητες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κατά γενική ομολογία αυτό που ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε ήταν μια απροσδόκητη και δραματική δοκιμασία για όλους.

Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν παρέμεινε αδρανής. Οι ελπίδες όλων σύντομα αναπτερώθηκαν καθώς τα νέα για την κυκλοφορία εμβολίων άρχισαν να διαδίδονται απ΄ άκρη σε άκρη της γης με αποτέλεσμα μια πρωτοφανής κινητοποίηση κρατών και οργανισμών να λαμβάνει χώρα με σκοπό σύντομα να αρχίσουν να επουλώνονται οι πληγές.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε να αποτιμήσουμε τα θετικά, οφείλουμε να κρατήσουμε τα ουσιώδη απομακρύνοντας από το οπτικό μας πεδίο τα επουσιώδη, ώστε αυτό να μας βοηθήσει να κάνουμε το επόμενο βήμα, το επόμενο άλμα.

Οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα σε εκείνους –στους υγειονομικούς- που αψηφώντας τον κίνδυνο, στάθηκαν με τις αποστειρωμένες τους στολές στον πάσχον συνάνθρωπό μας διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στους επιστήμονες ερευνητές που μέσα σε ειδικές εργαστηριακές εγκαταστάσεις, έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να παρέχουν στην ανθρωπότητα νέα θεραπευτικά σχήματα με βελτιωμένα φάρμακα και με την βοήθεια της τεχνολογίας και γενετικής ένα νέο εμβόλιο που θα οδηγήσει σταδιακά σε ανοσία της κοινότητας.

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μέσα στο 2020, συνέβη ένα τεράστιο επίτευγμα για την δημόσια υγεία, προϊόν σκληρής επιστημονικής εργασίας που διήρκεσε δεκαετίες. Και αναφερόμαστε στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στην Νιγηρία και κατά συνέπεια στην Αφρική. Δυστυχώς η είδηση αυτή δεν προβλήθηκε επαρκώς παρόλη την σπουδαιότητά της καθώς την σκέπασε ο θόρυβος του covid-19. Πόσο δίκιο είχε ο Tunji Funsho, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό το επίτευγμα, που ανέφερε ότι «όταν ο κόσμος συναντιέται για έναν κοινό σκοπό -να βελτιώσει τη ζωή κάθε πολίτη στον κόσμο, ανεξάρτητα από το πού αυτός ζει – μπορούμε να τον επιτύχουμε».

Να γιατί πρέπει να έχουμε πίστη στον άνθρωπο που μάχεται για το ορθό, για το δέον, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα καταφέρουμε να παραδώσουμε τις αξίες και την προοπτική που απαιτείται για την συνέχιση της ζωής.

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top