Skip to content

O φασισμός του αντικαπνιστή (του Ν. Σίμου)

Πριν προλάβετε να κρίνετε ή να χαρακτηρίσετε το κείμενο ως παράλογο, σας προτρέπω να αφιερώσετε λίγα λεπτά και να το διαβάσετε και σας ενημερώνω ότι υπήρξα φανατικός καπνιστής μέχρι πριν χρόνια, ενώ πλέον δεν καπνίζω ούτε ένα τσιγάρο.
Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αν και δεν θα στηριζόμουν και πολύ στις μελέτες των καπνοβιομηχανιών. Άλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που στο παρελθόν είχαν «χρηματοδοτήσει» έρευνες με αποτελέσματα που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους.
Τα χρόνια πέρασαν, και το κάπνισμα από μόδα και σύμβολο ανδρισμού ή γυναικείας χειραφέτησης μετατράπηκε σε – όχι ότι δεν είναι – ενοχλητική και βλαβερή συνήθεια. Εκατομμύρια δαπανώνται σε αντικαπνιστικές εκστρατείες, ενώ πλέον το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σχεδόν παντού. Και όταν λέω παντού, εννοώ σχεδόν σε όλες τις χώρες και σχεδόν και όλους τους χώρους. Οι καπνιστές αντιμετωπίζονται ως παρίες, βρίσκονται υπό «διωγμό», την ίδια ώρα που επικρατεί μια αντικαπνιστική υστερία! Πρόσφατα διάβασα μάλιστα ότι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία ζητά την απαγόρευση του καπνίσματος σε κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους, πάρκα, παραλίες και χώρους άθλησης!!! Η παραβίαση των παραπάνω απαγορεύσεων αποτελεί αδίκημα και διώκεται, ενώ επιφέρει και χρηματικά πρόστιμα.

Δέχομαι φυσικά ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αναπνέει τον καπνό ενός καπνιστή, ειδικά σε κλειστό χώρο και οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε την επιθυμία για άκαπνη ατμόσφαιρα. Τι γίνεται όμως και το δικαίωμα του καπνιστή να απολαύσει ένα απολύτως νόμιμο και αισχρά φορολογημένο τσιγάρο; Σε μια δημοκρατική κοινωνία πως προασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων;
Υποθέτω όχι βάζοντας τους καπνιστές σε άθλια βρωμερά κλουβιά που τα αεροδρόμια «βαφτίσουν» Smoking Areas, όπως αυτού στον ολοκαίνουργιο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας. Υποθέτω όχι βγάζοντας τους καπνιστές έξω από τα εστιατόρια, όρθιους, στο κρύο και τη βροχή, χωρίς θερμαντικά σώματα. Υποθέτω όχι διώχνοντας τους καπνιστές από τις παραλίες.
Έχω την αίσθηση ότι η πολιτεία και μια σειρά «οργανώσεων», που δείχνουν τα δόντια τους στους ανυπεράσπιστους καπνιστές, οι οποίοι πληρώνουν εξωπραγματικούς φόρους για ένα νόμιμο προϊόν, και την ίδια ώρα που δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια παγκοσμίως σε αντικαπνιστικές καμπάνιες, δεν τολμούν να απαγορεύσουν την παραγωγή και πώληση ενός τόσο επιβλαβούς προϊόντος όπως τι τσιγάρο.

Και διερωτώμαι τι είναι αυτό που δεν τους αφήνει να προστατεύσουν αποτελεσματικά και δια παντός τη δημόσια υγεία, για την οποία κόπτονται τόσο; Τι είναι αυτό που υπερβαίνει την αξία της ανθρώπινης υγείας και κατ’ επέκταση ζωής; Τι είναι αυτό που κάνει την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία να ζητά την απαγόρευση του καπνίσματος στο πάρκο αλλά δεν τολμά να ζητήσει την απαγόρευση πώλησης καπνικών προϊόντων;

Φυσικά, τα ερωτήματα είναι ρητορικά. Κι αυτό διότι η Ελληνική Πολιτεία εισπράττει πάνω από 2,5 δις ευρώ από τους φόρους στα καπνικά προϊόντα (http://www.kathimerini.gr/937311/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/espeiran-yperforologhsh-kai-8erisan-ligotera-esoda). Τα κέρδη παγκοσμίως των καπνοβιομηχανιών ξεπερνούν τα 35 δις δολάρια και ο τζίρος αγγίζει τα 500 δις!!!

Ας κοιτάξουμε λοιπόν την πραγματικότητα κατάματα. Εντελώς υποκριτικά και για τα μάτια του κόσμου οι κυβερνήσεις επιβάλουν αυστηρούς κανονισμούς και απαγορεύσεις, όμως βαθιά μέσα τους εύχονται να συνεχιστεί το κάπνισμα και ει δυνατόν να αυξηθεί!!! Διότι «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ» και 500 δις δεν αγοράζουν απλώς κυβερνήσεις. Αγοράζουν κράτη!!!

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top