Σημείωμα περί της οργανώσεως υπευθύνου Αποστολής περιθάλψεως και αποκαταστάσεως των προσφύγων εις Μικράν Ασίαν, εις Θράκην…
Ηλίθιος ο παντοδύναμος τύπος (του Μ. Μεταξά)
Σκέψου, και θα πεθαίνεις σαν διωγμένος εγκληματίας, μιμήσου και θα ζεις ευτυχισμένος σαν βλάκας έγραφε ο μέγας Ονορέ Ντε Μπαλζάκ.
Και αργότερα ο άλλος μεγάλος της αμερικάνικης λογοτεχνίας Μαρκ Τουέην πρόσθετε: Όποιος έχει τους ηλιθίους με το μέρος του, έχει και την πλειοψηφία. Θα κυβερνήσει.Τελικά αναλογίζομαι πως λίγη λογοτεχνία αρκεί για να αφυπνιστεί η αποχαυνωμένη συνείδηση της κοινωνίας! Όμως, τόσο η λίγη λογοτεχνία όσο και η διαδικασία της αυτοκριτικής και αυτογνωσίας απαιτεί πολλά περισσότερα. Απαιτεί σκέψη και ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ.
Πριν αναφερθούμε σε αυτά, δυο λόγια για την ηλιθιότητα σίγουρα θα βοηθήσουν. Ο ηλίθιος δεν είναι μία ανώνυμη οντότητα είναι ο τύπος ανθρώπου που έχει όνομα, πατρώνυμο, επίθετο και ιδιότητα. «Πίθηκος», «στρουθοκάμηλος», «παπαγάλος», «ξερόλας». Ο πιθηκισμός είναι το πυρηνικό του όπλο. Ο στρουθοκαμηλισμός το πεδίο δράσης του και ο παπαγαλισμός η κληρονομιά του. Ευλόγως συνάγεται ότι η ξερολίαση είναι η έμφυτη ιδιότητά του.
Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι «προκαλεί ζημιά χωρίς να ωφεληθεί ο ίδιος τίποτε, παρ’ ό,τι ζημιώνεται». Διαφέρει δε ολοκληρωτικά από όλους τους άλλους τύπους ανθρώπων. Ειδικότερα: ο ευφυής, το άκρως αντίθετο του, ωφελεί με τις ενέργειές του τους άλλους αλλά και τον εαυτό του λειτουργεί ομαδικά υποτάσσοντας το είναι του στο είμαστε. Ο φουκαράς (ο καθημερινός τύπος, ο ψηφοφόρος) ωφελεί μεν τους άλλους, αλλά ο ίδιος ζημιώνεται είναι το θυμα της εκμετάλλευσης. Και ο ληστής (ο πολιτικός, ο δάσκαλος, ο δικαστής ο πνευματικός, ο εκπρόσωπος του θεού) ζημιώνει τους άλλους για να ωφεληθεί ο ίδιος και με το έργο του παράγει ηλίθιους εις το διηνεκές που με τη σειρά τους παράγουν ληστές.
Ο ηλίθιος δεν σκέπτεται, δεν εμβαθύνει και κυρίως δεν διαθέτει την κοινή λογική, μόνον νομίζει και πιστεύει. Έτσι εξαπατά τον εαυτό του. Είναι μάταιος κόπος η όποια καταβολή κάθε προσπάθειας, και ο χρόνος χαμένος να απαγκιστρωθείς από την συντριπτική πλειονότητα των ηλιθίων.
Κι αυτό γιατί όλοι μας κάποια στιγμή του βίου μας πριν ή μετά από αυτήν είμαστε έξυπνοι. Την κρίσιμη στιγμή, όμως, όλοι είμαστε ηλίθιοι και δυστυχώς ο ηλ΄λιθιος έιναι πάντα πιο επικίνδυνος από τον ληστή κι αυτό διότι όπως έλεγε ο υιός Αλέξανδρος Δουμάς οι ληστές μερικές φορές ξεκουράζονται.
This Post Has 0 Comments