Skip to content

Μουσείο Kumu: το καμάρι του Ταλίν …(της Μ. Β. Μεταξά)

Στα περίχωρα του Ταλίν κοντά στο Kadriorg Park (που περιλαμβάνει ένα μοναδικό καταπράσινο πάρκο με το Παλάτι και την Προεδρία της Εσθονικής Δημοκρατίας) το 2006, άνοιξε για το κοινό του το Νέο Μουσείο Τέχνης του Ταλίν, ονομαστό στις Χώρες της Βαλτικής ως Κumu Art Museum. Το 2008 το Κumu βραβεύτηκε ως το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς από το Forum του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Όταν το 1993-1994 η Κυβέρνηση της Εσθονίας, το Mουσείο Τεχνών της Εσθονίας και η Εσθονική Ένωση Αρχιτεκτόνων διεξήγαγαν διεθνή διαγωνισμό με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου Τέχνης της Εσθονίας, αρχιτέκτονες από διάφορες χώρες Ευρωπαϊκές και μη παρουσίασαν τις προτάσεις τους. Νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Φινλανδός Αρχιτέκτονας Pekka Vapaavuori. H κατασκευή του κτηρίου άρχισε το 2002 και μόλις σε 4 χρόνια ολοκληρώθηκε.
Το κτήριο καταλαμβάνει συνολικό εμβαδό 23.900 m2. Το μουσείο τέχνης Κumu είναι ένα σύγχρονο πολυδύναμο κτήριο τέχνης. Διαθέτει μια συλλογή 58.897 τίτλων και περιλαμβάνει εκθεσιακές αίθουσες (με έργα Εσθονών ζωγράφων παλαιότερων εικαστικών περιόδων, καθώς και αίθουσα με έργα σύγχρονων ζωγράφων, γλυπτά, αίθουσα όπου εκτίθενται αναπαραγόμενα έργα νέων τεχνολογιών) αίθουσα διαλέξεων, αμφιθέατρο καθώς και ένα εκπαιδευτικό κέντρο για νέους επισκέπτες και εραστές της τέχνης.
Οι αίθουσες μελέτης του κέντρου εκπαίδευσης είναι πλήρως εξοπλισμένες για την ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες τέχνης, διαθέτουν καβαλέτα, τελάρα, εκτυπωτικές μηχανές, κλίβανους
για κεραμικά κ.λπ. Ο χώρος προσφέρεται για επισκέπτες όλων των ηλικιών που προσέρχονται για να συμμετέχουν στις διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προσφέρει το μουσείο.

Το Αμφιθέατρο του Kumu, χωρητικότητας 246 θέσεων, είναι ένας μοναδικός εκθεσιακός χώρος και αποτελεί μια σημαντική και πρακτική προέκταση του μουσείου τέχνης όπου οι βάσεις αυτής της δραστηριότητας αλληλοσυνδέονται με τις εκθέσεις που οργανώνονται στο κτήριο. Στη Βιβλιοθήκη και στα Αρχεία του μουσείου έχουν πρόσβαση οι ερευνη τές, οι καθηγητές και οι καλλιτέχνες, του μουσείου, αλλά και οι ερευνητές, συλλέκτες τέχνες, συντηρητές έργων τέχνης από άλλα μουσεία. Από τις αρχές του 2006 η βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε περίπου 33.000 βιβλία καθώς επίσης και σε 10.000 αρχειακά έγγραφα.
Το Τμήμα Συντήρησης έργων τέχνης του Κumu διαθέτει όλες τις διεθνείς προδιαγραφές και διασφαλίζει τη συντήρηση και διατήρηση των έργων τέχνης του μουσείου. Στα γραφεία του μουσείου στεγάζονται και το τμήμα εκδόσεων και επικοινωνίας. Οι υποδομές του μουσείου εξασφαλίζουν πρόσβαση στα ΑΜΕΑ, τo εστιατόριο στην ταράτσα του είναι ένας ευχάριστος χώρος απ΄ όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα με εξαιρετικής ποιότητας φαγητό, ενώ ο περιβάλλον χώρος του μουσείου προϊδεάζει τον επισκέπτη θετικά εξασφαλίζοντάς του μια αξέχαστη εμπειρία

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top