Skip to content

Οικονομική κρίση ή ανάταση πολιτισμού;

Η χώρα μας μαζί με αρκετές άλλες χώρες του πλανήτη μαστίζεται εδώ και αρκετά χρόνια πλέον με την οικονομική κρίση που έχει ενσκήψει. Θα πίστευε κανείς ότι η κρίση αυτή που ξεκίνησε ως οικονομική θα οδηγούσε σε μαρασμό τις δραστηριότητες εκείνες που είναι για την ψυχαγωγία του ατόμου και κυρίως για την πνευματική του ανύψωση που όμως συνήθως απαιτούν την διάθεση κάποιων οικονομικών πόρων.
Αντίθετα αυτό που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό είναι ότι ο κόσμος αφυπνίσθηκε από το σοκ της οικονομικής κρίσης και ψάχνοντας να βρει κάτι να απασχοληθεί, γυρνάει με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς στις τέχνες και τα γράμματα.
Τον τελευταίο καιρό, για παράδειγμα, έχω παρακολουθήσει αρκετές θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων που αποτελούνται από εθελοντές. Οι άνθρωποι αυτοί ανεβαίνουν πάνω στην σκηνή και ενδύονται ρόλους που πολλές φορές είναι τελείως διαφορετικοί από την πραγματική ψυχοσύνθεση τους. Η διαδικασία αυτή έχω την εντύπωση ότι αποτελεί μια φυγή έστω και για λίγες ώρες από μια ζοφερή πραγματικότητα σε ένα κόσμο διαφορετικό, όχι απαραίτητα πιο ωραίο αλλά σίγουρα πιο υποφερτό. Η ενασχόληση αυτή απαιτεί μεγάλες θυσίες χρόνου για τον καθένα μας αλλά και κατάθεσης ψυχής. Δεν είναι απίθανο κάποιος να ξεκινάει την καθημερινή του δραστηριότητα με την δουλειά του στις 7 ή 8 το πρωί και να συνεχίζει μετά με τις θεατρικές πρόβες μέχρι αργά το βράδυ πολλές φορές για μήνες.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η φωτογραφία. Οι σύλλογοι, οι ομάδες, οι παρέες που ασχολούνται με το χόμπι αυτό συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Στην τελευταία έκθεση Photovision 2017 που είχα την τύχη να πάρω μέρος, υπήρχε και τμήμα που αφορούσε τις ερασιτεχνικές προσπάθειες με έκθεση φωτογραφιών. Κατά γενική ομολογία, ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της έκθεσης. Μαζί με το ενδιαφέρον άρχισε να ανεβαίνει και η προσφορά σε δραστηριότητες που αφορούν το χόμπι αυτό όπως η διοργάνωση σεμιναρίων καθώς και εργαστηρίων φωτογραφίας.
Αντίστοιχα μπορεί κανείς να αναφέρει την δημιουργική γραφή, τη ζωγραφική την λογοτεχνία και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Όλα αυτά θα είχαν στην αφάνεια αν είχαμε μείνει στην οικονομική ευμάρεια και πνευματική ραστώνη των προηγούμενων χρόνων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει σε καλό σημείο ακόμα αλλά ότι έχει αρχίσει κάτι να κινείται σε πνευματικό επίπεδο. Οι τάσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν είναι μαζικές ούτε καν στους περισσότερους από μας. Δείχνει απλά ότι σε μερικούς συνανθρώπους μας κάποια πνευματικά κύτταρα δεν είναι τελείως νεκρά και, έστω και σιγά σιγά, αρχίζουν να αφυπνίζονται.
Ίσως από τις δραστηριότητες αυτές να ξεπεταχτούν οι αυριανοί πνευματικοί φάροι που θα τραβήξουν και τους υπόλοιπους από εμάς προς τα πάνω πριν μας καταπιούν τελείως η κινούμενη άμμος του πνευματικού μαρασμού.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top