Skip to content

Tο ελεύθερο κάμπινγκ (νομοθετική ρύθμιση) (του Β. Χαϊλάζη)

΄Εχουμε το οργανωμένο κάμπινγκ, όπου πληρώνεις ημερήσιο μίσθωμα για τη χρήση του και αυτό λειτουργεί με άδει του Ε.Ο.Τ., (από τον οποίο και ελέγχεται) και το «ελεύθερο» κάμπινγκ, δηλαδή το «στήσιμο» σκηνής ή στάθμευση τροχόσπιτου σε χώρους δημόσιους.
Ασφαλώς ο καθένας μας θα επιζητούσε να «στρατοπεδεύσει» σε παραλία δίπλα στο κύμα και να ακούει τον παφλασμό του ενώ κοιμάται ή κάτω από τον έναστρο ουρανό μέσα στη δροσιά και το θρόισμα των φύλλων του δάσους!
Οι λόγοι για τους οποίους, κυρίως οι νεαροί και νεαρές επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ είναι οικονομικοί, γιατί κάνουν διακοπές χωρίς έξοδα ύπνου.
Βέβαια ψηλά στις προτιμήσεις έρχεται και η άμεση επαφή με τη φύση. Ιδίως αυτό φαντάζει υπέροχο και στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.
Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου κάμπινγκ, όμως υπάρχουν και σοβαρά μειονεκτήματα, δηλαδή :
α) Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο δάσος, όπου αρκετοί ανάβουν φωτιά για να μαγειρέψουν!

β) Η μόλυνση του περιβάλλοντος με την απόρριψη σκουπιδιών (βλέπετε δεν είμαστε και ακριβώς Γιαπωνέζοι στο σημείο αυτό!!!).
και γ) Μερικές φορές η παρεμπόδιση των υπολοίπων στην χρήση μίας παραλίας.
Αυτοί είναι οι λόγοι, για τους οποίους το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται και τιμωρείται ποινικά, καίτοι τελευταία αρκετοί βουλευτές είχαν ζητήσει την αποποινικοποίηση.
Η ποινική ρύθμιση έχει περάσει από πολλά στάδια.
Ο βασικός νόμος εξακολουθεί να είναι ο 392/1976, ο οποίος όμως έχει υποστεί πολλές μεταρρυθμίσεις, ιδίως ως προς τις επιβαλλόμενες ποινές.
Αρχικά η παράβαση ήταν πλημμέλημα , μετά έγινε πταίσμα και από το 2016 έγινε πάλι πλημμέλημα.
Η βασική διάταξη της απαγόρευσης, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 παρ. 5 του Ν. 4403/2016 προβλέπει ότι:
«Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών, ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρητους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσομένη συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Διαδικασία τηρείται η οριζόμενη από τα άρθρα 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάκριση και εκδίκαση των επ’ αυτοφώρω πλημμελημάτων. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) του Ν. 2696/1999 (Α΄57). Σε ελέγχους από μεικτά συνεργεία την ποινή του προστίμουθ επιβάλλει το αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο».

Παρατηρούμε ότι :
1)Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή τροχόσπιτων.
Επομένως δεν υπάρχει παράβαση εάν στρώσεις μία κουβέρτα ή έναν υπνόσακο και κοιμηθείς (στρωματσάδα).
2)Η απαγόρευση βασικά αφορά παραλίες, δάση κα γενικά κοινόχρηστους χώρους.
Επομένως δεν παραβαίνεις το νόμο εάν κατασκηνώσεις σε ιδιωτικό δάσος (υπάρχουν και τέτοια). Σε αυτήν την περίπτωση κινδυνεύεις μόνο από την μαγκούρα του ιδιοκτήτη!
Θέμα υπάρχει εάν είναι αναγκαία η ύπαρξη πινακίδας, η οποία να υπενθυμίζει την απαγόρευση στησίματος σκηνής, ώστε να θεμελιούται το αξιόποινο. Κατά τη γνώμη μου, όχι.
3)Εάν σε βρει η Αστυνομία μέσα στη σκηνή μπορεί να «σε γράψει»
Και να ακολουθήσει η ποινική διαδικασία, όχι όμως εάν είσαι εκτός σκηνής και αρνηθείς ότι αυτή είναι δική σου (δεν σε έχουν δει βέβαια να βγαίνεις από τη σκηνή με την πετσέτα υπό μάλης).
Ο χώρος της σκηνής θεωρείται άσυλο , επομένως δεν μπορεί να εισέλθει η αστυνομία σε αυτή, εάν δεν συνοδεύεται από δικαστικό λειτουργό, όμως έχει τη δυνατότητα να κατάσχει την σκηνή (ή το τροχόσπιτο) ως μέσο διάπραξης εγκλήματος.
Δεν έχει τη δυνατότητα βέβαια να κατάσχει τα προσωπικά σας αντικείμενα (κινητό τηλέφωνο, ρουχισμό, κλπ).
4)Θέμα υπάρχει, εάν αντί για σκηνή υπάρχουν σεντόνια σε σκοινιά, εάν τότε υπάρχει παράβαση του νόμου.
Κατά τη γνώμη μου ΝΑΙ, εάν υπάρχει από κάτω και ο υπόλοιπος (αναγκαίος) εξοπλισμός, όπως στρώματα, κλινοσκεπάσματα κλπ.
Βέβαια η αιώρα από μόνη της δεν αποτελεί σκηνή, μπορεί όμως να κατασχεθεί εάν είναι δίπλα και κριθεί ότι εξυπηρετεί τη σκηνή.
Και 5) ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Η Αστυνομία ή το Λιμενικό) έχει δικαίωμα να ασκήσει μήνυση και να οδηγηθείς ακόμα και σε αυτόφωρη διαδικασία, ιδίως εάν βρίσκεσαι σε μεγάλη πόλη.
Αυτό σπανιότατα βέβαια εφαρμόζεται, οπότε,
α) Η Αστυνομία ή σου επιδίδει κλήση να δικασθείς στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της περιοχής όπου έγινε η παράβαση. Θα δικασθείς σε δύο χρόνια περίπου με προβλεπόμενη ποινή μέχρι τρεις (3) μήνες φυλάκιση (άρθρο 31 παρ. 5 Ν. 4903/2016 ΦΕΚ Α 125/7.7.2016).
Συνήθως το Δικαστήριο επιβάλλει φυλάκιση μερικών ημερών (με δικαίωμα αναστολής της ποινής).
β) ΄Η θα επιβληθεί από την Αστυνομία πρόστιμο 300 ευρώ, οπότε :
1) Μέσα σε 3 ημέρες έχεις δικαίωμα να υποβάλεις αντιρρήσεις στον προϊστάμενο του Αστυφύλακα (ο οποίος σε «έγραψε»).
2) Μέσα σε 10 ημέρες να πληρώσεις το ήμισυ του προστίμου.
3) Μετά και μέσα σε προθεσμία 2 μηνών πληρώνεις στον δικαιούχο Δήμο (ή Κοινότητα), χωρίς έκπτωση, όλο το πρόστιμο.
Και 4) Εάν δεν πληρωθεί, το πρόστιμο βεβαιώνεται (εντός τριών μηνών) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη (όπου πληρώνεις υποχρεωτικά).
Συνιστάται ιδιαίτερα να μην εύρουν τα Αστυνομικά όργανα φωτιά (ή υπολείμματα φωτιάς) και ρύπανση του περιβάλλοντος ή διαπιστώσουν υπερβολικούς θορύβους, γιατί τότε προστίθενται και άλλα αδικήματα, οπότε η ποινική μεταχείριση είναι πιο βαριά.
Διαλέγετε λοιπόν και παίρνετε : Κοντά στη φύση και στον έναστρο ουρανό με κυνηγητό από τους «Μπάτσους» (συγνώμη, αστυνομικά όργανα) ή όχι; Μεγάλο το δίλημμα! Η εμπειρία όμως, σε κάθε περίπτωση είναι αξέχαστη!
Πάντως υπάρχουν αρκετά νησιά, όπου δεν «κυνηγούν» το ελεύθερο κάμπινγκ, όπως στην Τήλο, η οποία είναι «ανεκτική». Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στην Ικαρία και στη Σαμοθράκη (λόγω της ορεινής και πυκνόφυτης περιοχής).

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top