Την Κυριακή 08-12-2024 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας και…
Εντυπωσιακό εύρημα εικάζεται ως ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου
Ενα βήμα πιο κοντά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή ακόμη ένα εύρημα που έρχεται να προστεθεί ανάμεσα στα δεκάδες των οποίων οι ανασκαφείς υποστηρίζουν ανεπιτυχώς ότι συνδέεται με τον μακεδόνα στρατηλάτη;Ουδείς μπορεί προς στιγμή να απαντήσει για το μαυσωλείο που εντόπισαν πολωνοί επιστήμονες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Το εύρημα ωστόσο είναι εντυπωσιακό και βρίσκεται στην κρύπτη χριστιανικής εκκλησίας.
Πρόκειται για ένα μαυσωλείο από μάρμαρο με χρυσή διακόσμηση που περιείχε μια σπασμένη κρυστάλλινη σαρκοφάγο με 37 οστά στο εσωτερικό της.
Τα οστά εξετάζονται από ειδικούς για να χρονολογηθούν, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ανήκουν σε άνδρα.
Οι περαιτέρω έρευνες θα δείξουν αν όντως το εύρημα του Πολωνικού Κέντρου Αρχαιολογίας συνδέεται με τον Μεγάλο Αλέξανδρο, δεδομένου ότι έως τώρα έχουν γίνει τουλάχιστον 140 αποτυχημένες προσπάθειες για τον εντοπισμό του τάφου του, ωστόσο δεν μπορεί να μην εκτιμήσει κάποιος το γεγονός ότι η θέση που βρίσκεται το μαυσωλείο, στο κέντρο της πόλης, ταιριάζει με την παράδοση των Αράβων που θέλανε τον Μακεδόνα βασιλιά θαμμένο στην συγκεκριμένη περιοχή.
Συγκεκριμένα, το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας έκανε έρευνα σε έναν αρχαίο χριστιανικό ναό στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και βρήκαν μαυσωλείο στην περιοχή Κολ Ελ Ντικά, στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, περίπου 60 μέτρα από το τζαμί Νεμπί Ντανιέλ, όπου η αραβική παράδοση λέει πως βρίσκεται ο τάφος του στρατηλάτη.
Το άρθρο αναφέρει πως ο τάφος του Αλεξάνδρου ήταν σπουδαίο «προσκύνημα» καθώς το επισκέπτονταν ρωμαίοι αυτοκράτορες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Γάιος Οκτάβιος («Οκταβιανός Αύγουστος») που λέγεται ότι τοποθέτησε λουλούδια στον τάφο και ένα χρυσό διάδημα το μουμιοποιημένο κεφάλι του Αλεξάνδρου.
Το μνημείο σφραγίστηκε τον 3ο ή τον 4ο αιώνα μ.Χ. –ίσως για να προφυλαχθεί από τους χριστιανικούς διωγμούς και την καταστροφή των «παγανιστικών» μνημείων, μετά την αλλαγή της επίσημης θρησκείας στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Φέρει σημεία της επιρροής όλων των πολιτισμών του μακεδονικού βασιλείου, οι επιγραφές είναι στα ελληνικά, ωστόσο περιέχει και αιγυπτιακά ιερογλυφικά που αναφέρουν πως ο τάφος ανήκει στον «Βασιλέα των Βασιλέων, Κατακτητή του Κόσμου, Αλέξανδρο τον Γ’».
Σε γυάλινη σαρκοφάγο περιέχονται 37 οστά που θεωρείται ότι ανήκουν σε ενήλικο άνδρα και η ομάδα των αρχαιολόγων τα εξετάζει μέσω της ανάλυσης με άνθρακα προκειμένου να διαπιστώσει την ηλικία τους. Επειδή το μνημείο έχει συληθεί δεν περιλαμβάνονται σπουδαία αντικείμενα.
This Post Has 0 Comments