Skip to content

Covit 19 και εργασιακό περιβάλλον…της Μαρίας Μεταξά

«Καταρράκτης των κυτταροκινών» ονομάζεται διεθνώς ο θάνατος που προκαλείται από τον ιό sars-cov2.

Κάνοντας μια ανοσολογική προσέγγιση του ιού σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο καταρχάς, φαίνεται ότι πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού καθώς τα πρώτα όργανα που προσβάλλονται περισσότερο είναι οι πνεύμονες. Ο κορονοϊός καταφέρνει να εισβάλει στα κυψελιδικά κύτταρα των πνευμόνων μέσω ενός ενζύμου, του Μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στους πνεύμονες με αποτέλεσμα να διαταράσσει το σύστημα της διατήρησης της ισορροπίας των υγρών, των ηλεκτρολυτών και της αρτηριακής πίεσης. Είναι δε σύνηθες να προσβάλλονται από αυτόν οι νεφροί, η καρδιά, ο εγκέφαλος, το δέρμα, και μπορεί να προκαλέσει, σε βαρύτερες διαταραχές, μεταβολές στο ιξώδες και στους πηκτικούς μηχανισμούς, με εμφάνιση συμπτωμάτων διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης και θρομβώσεων με κατάληξη την πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας εξωτερικά ιατρεία παρακολούθησης ασθενών μετά από νοσηλεία με COVID-19, παρέπεμψαν το μεγαλύτερο ποσοστό των ιαθέντων σε άλλες ειδικότητες. Για παράδειγμα μεγάλο ποσοστό χρειάσθηκε να δει καρδιολόγους, μικρότερο ποσοστό δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, ουρολόγους, νευρολόγους, ορθοπαιδικούς, ψυχιάτρους ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό χρειάστηκε να ξεκινήσει φυσιοθεραπείες.

Σκοπός αυτής της αναφοράς μου όμως, είναι να καταγράψω σε γενικές γραμμές το προσωπικό μου βίωμα έτσι όπως το έζησα το τελευταίο διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στον εργασιακό μου χώρο (δημόσιος τομέας).
Στο ίδιο περιβάλλον χωροταξικά επί συνόλω 7 ατόμων, εντοπίστηκαν 2 θετικά κρούσματα. Το ένα περιστατικό φέροντας μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων, χρειάστηκε να παραμείνει κλινήρης για πάνω από 10 μέρες πλήρως απομονωμένο από το υπόλοιπο οικογενειακό περιβάλλον, έχοντας κακή ψυχολογία. Το άλλο περιστατικό ταλαιπωρείται ακόμα και σήμερα από έναν επίμονο βήχα χωρίς άλλες διαταραχές.

Τι κόστος είχε αυτό; Καταρχάς 14ήμερη καραντίνα για όλους μας όπως άλλωστε προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Εννοείται ότι ο χώρος απολυμάνθηκε την επόμενη μέρα της καραντίνας. Ο φόβος ήταν διάχυτος και η ανησυχία φανερή.

Πέντε εκ των συναδέλφων υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο των κυττάρων της ρινο-στοματο-φαρυγγικής περιοχής, για την ανίχνευση του Rna-ιικού φορτίου του sars-cov2, σε κλινικές και ιατρικά κέντρα όπου το κόστος κυμάνθηκε περίπου στα 820 ευρώ αφού ο έλεγχος χρειάστηκε να γίνει και στα οικεία πρόσωπα ειδικότερα δε στο πρώτο και βαρύτερο περιστατικό.

Επιπλέον λόγω μη πλήρους ανάκαμψης των συστημάτων, απαιτήθηκε απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφία θώρακος) αλλά και εξέταση από καρδιολόγο. Αυτά για όσους ισχυρίζονται ότι ο ιός sars-cov2 είναι μια απλή γριπούλα.

Η πλήρης ίαση των ατόμων επαφίεται φυσικά στη αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος ώστε ο οργανισμός να πετύχει την αυτοίαση ή άλλως την λεγόμενη οξεοβασική ισορροπία.
Γιατί η οξεοβασική ισορροπία είναι απαραίτητη για την λειτουργία μας ως οντότητες.

Και ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι οι γονιδιακές μας προδιαγραφές, οι πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες αλλά και η δομή, η δοσολογία, η ένταση και η διάρκεια του ερεθίσματος-αντιγόνου.

Και επειδή μέχρις στιγμής δεν υπάρχει φάρμακο που να καταστρέφει τον ιό COVID-19 αλλά υπάρχουν φάρμακα που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τον ιό και να εμποδίσει την καταστροφή του πνευμονικού παρεγχύματος και των άλλων ιστών, καλό είναι να προλαμβάνουμε τον κίνδυνο. Με τα μέσα και τους τρόπους που όλοι γνωρίζουμε.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top