Skip to content

Κύριοι, ξέρετε να δένετε την γραβάτα σας;…(της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη)

Όταν ένας άντρας δένει βιαστικά την γραβάτα του μπροστά στον καθρέπτη, είναι σίγουρο ότι γνωρίζει ελάχιστα για την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το λαμπερό και ακριβό accessoire που φοράει. Αν όχι, να η ευκαιρία να μάθετε..

Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα – «cravat» στα αγγλικά, προέρχεται από τη γαλλική λέξη «cravate», δηλαδή Κροάτης, «Croat», καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του δεμένου γύρω από το λαιμό μαντηλιού (λαιμοδέτη).

Αναγνωρίσιμοι ήταν οι Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648), από τα μαντήλια που έδεναν στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας. Περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες υπηρέτησαν στη Γαλλία, το 1635, ένα σύνταγμά τους επισκέφτηκε το Παρίσι. Όταν οι Κροάτες παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο για να αποσπάσουν τους επαίνους του, εντυπωσίασαν, τον γνωστό για την καλαισθησία του μονάρχη με τα μαντήλια γύρω από το λαιμό τους. Το «κροατικό στιλ» το εισήγαγε ο Γάλλος μονάρχης, όπου καθιέρωσε τη γραβάτα και ίδρυσε το σύνταγμα των Royal Cravattes, των «βασιλικών γραβατών». Οι αξιωματικοί φορούσαν γραβάτες από μετάξι ή άλλα υψηλής ποιότητας υφάσματα, ενώ οι απλοί στρατιώτες από κατώτερης ποιότητας υλικά.

Ιστορικοί και ανθρωπολόγοι συμφωνούν ότι η γραβάτα είναι ένας τρόπος, ώστε ο άντρας να τονίζει το στέρνο του. Η γραβάτα ήταν ένα θέμα τόσο αντρικό και προσωπικό, ώστε ακόμα κι αν ακουμπούσες την γραβάτα του άλλου  ήταν πολύ σοβαρό και λόγος για αψιμαχία.

Υπάρχουν 85 θεωρητικοί τρόποι να δεθεί ο κόμπος της γραβάτας και δέκα κόμποι γνωστότερος ο απλός και ο διπλός κόμπος του Δούκα του Windsor .

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Academia Cravatica», δρ. Μάριαν Μπούσιτς, θεωρεί τη γραβάτα σημαντική ανακάλυψη, σύμβολο του κομψού και πνευματώδους άνδρα και εδώ και πολλά χρόνια ο ίδιος έχει αφοσιωθεί σε ότι σχετίζεται με το συγκεκριμένο αξεσουάρ ως ισχυρό μέσο, με το οποίο μπορούν να μεταβιβαστούν μηνύματα και αξίες και να υπάρξει επικοινωνία με όλο τον κόσμο.

Σήμερα η γραβάτα υπάρχει σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και υφάνσεων. Φτιάχνεται με τρία διαφορετικά υφάσματα (ύφασμα, φόδρα, ενίσχυση) και η ραφή της είναι από ειδικά νήματα μόνο για γραβάτες. Όταν όμως βλέπω άντρες να φοράνε γραβάτα και η άκρη της να φτάνει στην μέση της κοιλιάς τους ή να κρέμεται κάτω από την ζώνη, δεν το αντέχω και φαντάζομαι καμία γυναίκα!

 

Γι’ αυτό σημαντικός κανόνας:

Το μήκος μιας γραβάτας θα πρέπει να φτάνει ακριβώς στη μέση της αγκράφας της ζώνης.

Η καλή γραβάτα δεν πρέπει να ζαρώνει πουθενά. Γι’ αυτό πριν την αγοράσετε δείτε την, περνώντας την πάνω από το χέρι σας. Όταν αφήσετε τα δυο τις άκρα να πέσουν προς τα κάτω θα πρέπει να είναι απόλυτα ευθεία.

Μην αφήσετε τη γραβάτα σας με δεμένο κόμπο μέσα στην ντουλάπα σας, πολλοί το κάνουν αυτό γιατί λόγω άγνοιας τους την έδεσε κάποιος άλλος και θέλουν να την έχουν έτοιμη για την επόμενη φορά. Λύστε την και κρεμάστε την σε ειδικές κρεμάστρες για γραβάτες. Έτσι θα είναι πάντα σαν καινούργιες.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top