Skip to content

Τετράποδοι φρουροί στην Αγιά Σοφιά…της Μ. Μεταξά

Το 2016 κυκλοφόρησε η ταινία οι «Γάτες της Κωνσταντινούπολης». Δημιουργός αυτής ήταν η Τσεϊντά Τορούν, Τουρκάλα σκηνοθέτης η οποία μέσα από ένα πολύ δημιουργικό σενάριο κατάφερε να δώσει μια έξυπνη και συνάμα τρυφερή ταινία αφού μέσα από τον κινηματογραφικό της φακό τόλμησε να προσεγγίσει την καθημερινότητα αυτής της μεγαλούπολης ταξιδεύοντάς μας στον αφανή τετράποδο κόσμο της πόλης.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Τούρκοι τρέφουν βαθύ σεβασμό και λατρεία σ΄ αυτά τα πανέξυπνα αιλουροειδή θα λέγαμε μάλιστα περισσότερο και από τους σκύλους. Πουθενά στην Πόλη δεν θα δεις αποστεωμένες γάτες γιατί όλοι τις περιποιούνται και τις φροντίζουν ενώ πολλά μαγαζιά τις έχουν για μασκώτ. Τις συναντάς ακόμα σε καφετέριες, σε κουρεία και γενικώς σε κλειστούς χώρους όπου θρονιάζονται στα δικά τους καρεκλάκια με αποτέλεσμα να γίνονται ένα με το περιβάλλον και τους οικοδεσπότες.

Λέγεται ότι ο Προφήτης Μωάμεθ είχε μια αγαπημένη γάτα, με το όνομα Μουέζα και μάλιστα ήταν τόση η αγάπη του ώστε θα προτιμούσε να έμενε χωρίς το μανδύα του, παρά να ενοχλούσε μια γάτα που θα κοιμόταν επάνω σε αυτόν». Θεωρείται ότι οι γάτες είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τον Θεό και ότι οι άνθρωποι μέσω της γάτας εκφράζουν την πνευματική, τη συναισθηματική και τη φιλοσοφική πλευρά τους.

Εκείνο όμως που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι εδώ και πλέον 16 χρόνια η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης έχει γίνει ο φιλόξενος χώρος της Gli, μιας πανέμορφης κεραμιδόγατας που διαθέτει περισπούδαστο βασιλικό ύφος και η οποία έχει γίνει το αγαπημένο ζώο των τουριστών και όχι μόνο.

Τον Απρίλιο του 2009 όταν ο Αμερικανός ηγέτης Μπαράκ Ομπάμα ξεναγήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την Γλι να δέχεται να χάδια του Αμερικανού Προέδρου.

Το όνομά Γλι σημαίνει «Ένωση της Αγάπης» και όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι είναι τόσο αξιολάτρευτη εξαιτίας του τρόπου που ποζάρει μπροστά στο φωτογραφικό φακό αλλά και στο πώς συμπεριφέρεται. Η Γλι είχε έναν αδερφό, τον Πάτι ο οποίος πέθανε και μια αδερφή, την Κιζίμ και γεννήθηκαν από την Σόφι το 2004.

Η Ουμούτ Μπαχτσέτσι, ξεναγός στο επάγγελμα διατηρεί λογαριασμό της Γλι στο Instagram με πάνω από 50.000 ακόλουθους, ώστε να μπορεί να συλλέγει όλες τις φωτογραφίες της σε ένα μέρος καθώς πολλοί την απαθανατίζουν διαρκώς.

Κάποτε, στην ξακουστή Κωνσταντινούπολη, ζούσε ένας ναυτικός που βρισκόταν σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο. Ο άνθρωπος χρειαζόταν 120 λίρες για να ξεπληρώσει ένα χρέος σχετικό με το σκάφος του και αν δεν έβρισκε τα χρήματα και μάλιστα άμεσα, πολύ απλά θα έχανε όλο του το βιος. Ο ναυτικός δεν μπορούσε να δανειστεί από κανέναν, το ποσό ήταν πολύ μεγάλο για τα μέτρα της εποχής.

Ώσπου μια μέρα μια αδέσποτη γάτα, την οποία ο ναυτικός ενίοτε χάιδευε και τάιζε στο λιμάνι, τον πλησίασε και τον παρακίνησε να προσέξει κάτι κουρέλια. Ανάμεσά τους υπήρχε και ένα παλιό, φθαρμένο πορτοφόλι. Ο ναυτικός αγνόησε τα «λάφυρα» του τετράποδου, θεωρώντας πως επρόκειτο για ασήμαντης αξίας εύρημα, εκείνο όμως δεν το έβαλε κάτω. Επέμεινε. Λίγα λεπτά αργότερα η γάτα τον πλησίασε με το πορτοφόλι στο στόμα της. Με τα πολλά, ο ναυτικός άνοιξε το πορτοφόλι και βρήκε μέσα ακριβώς 120 λίρες.

«Αν αυτό δεν είναι θείο δώρο, τότε τι είναι;», είπε χρόνια αργότερα ο ίδιος ναυτικός, ένας από τους ανθρώπους που αφηγούνται τη δική τους γατοϊστορία, τη δική τους γατοεμπειρία, μπροστά στον φακό της Τουρκάλας σκηνοθέτιδας Κέιντα Τορούν.

 

 

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top