Χρωμο-Πίδακες, μέρος 1, “when the light comes ” της Κωνσταντίας Φαγαδάκη
Η αισθαντική εκλεπτυσμένη εικόνα στο ονειρικό εικαστικό μοτίβο της Κωνσταντίας Φαγαδάκη Η εμπνευσμένη δημιουργός με στάσεις χρωματισμών και συζευκτικά δρώμενα σχεδίασης προβάλει ένα άφθαρτο υλικό με χνάρια απόλυτης γραφής από δρομολογημένες συμβολιστικές αναδύσεις περιήγησης.
Μάνα κοιμήσου, θα αργήσω…μικρό αφιέρωμα σε 57 εγκλήματα A’ έκδοση
Δίχως πρόλογο, δίχως λόγια, χωρίς δικαιολογίες…
. . . άλλο δεν σου γράφω στο χαρτί, μονάχα την υγεία και καλή αντάμωση . . . του Σίμου Συμεωνίδη
χρόνος του λευκώματος, η δεκαετία του ΄60, ο χώρος η Σίφνος και ο ερασιτέχνης ή από ανάγκη φωτογράφος, ο ερευνητής της ιστορίας της, Σίμος Συμεωνίδης. Οι φωτογραφίες αυτές μακάβρια θα έλεγες απομεινάρια μιας εποχής ξεχασμένης σε μεταλλικά κιβώτια. Δεκάδες slides και φθαρμένες από τον χρόνο φωτογραφίες περίμεναν θαρρείς, υπομονετικά όχι τον θεατή τους, ούτε τον…
Solitario avis…της Σοφίας Ορολογά
Όσο υπάρχουν ποιητές Τα πουλιά θα πετούν Και τα δέντρα θ’ ανθίζουν Δε θα μπορούν ανίερα χέρια Να σταματήσουν την άνοιξη Να εξαφανίσουν τα πράσινα σημάδια Αυτούς πού πιστεύουν ακόμα Πώς είναι τ’ όνειρο δυνατό.*
Σαμαρκάνδη…της Μαρίας Μεταξά
Σαμαρκάνδη, είναι η Περσία του Ομάρ Καγιάμ, μεγαλοφυούς αστρονόμου, ελεύθερου στοχαστή, ποιητή του κρασιού, των τριαντάφυλλων και του έρωτα. Ποιητή των Ρουμπαγιάτ, των οποίων το χειρόγραφο γεννήθηκε τον 11ο αιώνα, χάθηκε στη διάρκεια των εισβολών των Μογγόλων και ξαναβρέθηκε έξι αιώνες αργότερα.
Χορεύοντας με τον μύθο…των Ν. Σίμου, Ε.Ζιγκλέρ-Κωνσταντινίδη
Μύθοι πολλοί, ανάμεσα τους κι εκείνος, ο Ελληνικός. Η Ρέα, του Ουρανού και της Γαίας κόρη, αποφάσισε να σώσει το έκτο της παιδί που έμελλε να γεννήσει, από τη μανία του συζύγου της Κρόνου, ο οποίος επιδιώκοντας να διαιωνίσει τη βασιλική του εξουσία τα καταβρόχθιζε.
Πρόσωπα…της Μαρίας Μεταξά
O απόλυτα ορισμένος σκοπός του ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ., όπως αυτός προκύπτει από το καταστατικό του επιτάσσει τη «…συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων με στόχο τη συμμετοχή σε πολιτιστικές, επιστημονικές και ποικίλες τα τεχνολογικές εκδηλώσεις και δράσεις…». Και καθώς στην ακρωνυμική του ονομασία ενυπάρχει η λέξη Πολιτισμός τον υπηρετούμε στο…
Επιλογή…sofia orologa
Η φωτογραφία σαν καλλιτεχνικός χώρος είναι ένας ωκεανός από κατηγορίες θεμάτων. Οι κατηγορίες αυτές είναι πολλές και όλες είναι πολύ ελκυστικές και προκαλούν το ενδιαφέρον μας. Καθένα θέμα έχει τις δικές του απαιτήσεις, τα δικά του τερτίπια, τα δικά του μυστικά και τεχνικές αλλά και εξοπλισμό. Η Σοφία Ωρολογά είναι μια ερασιτέχνης φωτογράφος που έχει…
Ακουαρέλες… του Lefteris Fotopoulos
Η ζωγραφική του Λευτέρη Φωτόπουλου δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση του βιώματος και του ονείρου. Σαν ένας υλικός κόσμος που ξυπνάει –άγουρος ακόμα- από το όνειρο ή σαν ένα όνειρο που ντύνεται με τα υλικά και τα σχήματα της σκληρής πραγματικότητας.
Irene Pouliassi|Έργα
Διαβάζοντας πρόσφατα το βιβλίο «Queer» σε επιμέλεια του David J. Getsy, μέρος της σειράς ‘Έγγραφα της σύγχρονης τέχνης’, συνάντησα τον ορισμό για τους queer καλλιτέχνες, ο οποίος είναι: «Ο καλλιτέχνες των οποίων το έργο τους ταυτοποιείται ως queer,
Επετειακό Ημερολόγιο 2021
Το ΑΘΛ.Ε.ΠΟΛΙ.Σ. τιμά τον πολιτισμό και την ιστορία μας, εθνική και τοπική. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων παρουσιάζουμε ένα συλλεκτικό ημερολόγιο του 2021 με λιθογραφίες του Γερμανού ζωγράφου Peter von Hess (1792-1871).
αφιέρωμα#1 ΝΙΣΥΡΟΣ… του Δ. Καραγεωργίου
Σύμφωνα με τους Έλληνες περιηγητές και γεωγράφους, Στράβωνα και Παυσανία, ο Ποσειδώνας διώκοντας με μανία τον γίγαντα Πολυβώτη, έναν εκ των γιγάντων που είχαν στραφεί κατά των αθάνατων Θεών του Ολύμπου, και μη μπορώντας να τον φθάσει, απέσπασε με την τρίαινά του από την νήσο Κω, έναν ογκόλιθο, τον οποίον εκσφενδόνισε κατά του εχθρού του,…
Απογύμνωση …του Αντώνη Αντωνακάκη
… Το γυμνό σώμα προβάλει μια αγνότητα ακριβώς μέσα από την απουσία καλυμμάτων.
ΧΡΟΝΟΣ ΡΟΗ-ΣΤΙΓΜΗ-ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ
«H δύναμη του φωτογραφικού ενστίκτου που με μόνο εργαλείο τον φωτογραφικό φακό απαθανατίζει ένα χωροχρονικό γεγονός».
maria…
Το ανθρώπινο σώμα από την αρχαιότητα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικό ερέθισμα. Πόσο μάλλον το γυμνό που εξυμνήθηκε από ποιητές, γλύπτες και ζωγράφους, και στα τελευταία 200, περίπου, χρόνια από φωτογράφους. Ο ερωτισμός που αναπόφευκτα αποπνέει ένα γυμνό σώμα διεγείρει τις αισθήσεις και θέτει στο δημιουργό τρεις κύριες προκλήσεις. Πρώτη πρόκληση να επενδυθεί ο ερωτισμός…
sanatorio | χρώματα φθίσης
Φυτώρια επιθανάτιας έμπνευσης και δοκιμαστήρια πικρού ρεμβασμού. Στα Θεραπευτήρια αυτά ο αγωνιώδης εναγκαλισμός του φλοίσβου στο στυφό δειλινό προϊδεάζει έναν ακόμη θάνατο, μια ακόμη αναχώρηση για το ξεροτόπι της λησμονιάς.
“anastasia” Ν. Σίμου – Μ. Μεταξά
Το κουδούνι χτύπησε στις 18:00 και η Αναστασία είπε ένα χαμηλόφωνο «Καλησπέρα». Ήταν η δεύτερη φορά που συναντηθήκαμε για φωτογράφιση, όμως αυτήν τη φορά ήταν διαφορετικά. Αυτήν τη φορά ήταν το αποκλειστικό μοντέλο. Λιγομίλητη, συνεσταλμένη, ήρεμη δύναμη. Ό,τι έχει να πει, το είπε με τον χορό, το είπε στον φακό.
katerina pantasoula, Michail Metaxas
La danse est un flux et le flux d’expression de la précision, de la discipline intérieure et de la coordination qui reflète le silence de la lumière ou l’harmonie de l’ombre, comme ils sont momentanément imprimés dans le vide.
katerina pantasoula, Michael Metaxas
Dance is flow and flow is an expression of accuracy, internal discipline and coordination that listens to the silence of light or the harmony of shade, as reflected momentarily in vacuity. A sacred act, full of twists, jumps, tension, drops and contractions, the dancer balancing freely like a rope walker in light and shade deifies…
katerina pantasoula του Μ. Μεταξά
Ο χορός είναι ροή και η ροή έκφραση της ακρίβειας, της εσωτερικής πειθαρχίας και του συντονισμού που αφουγκράζεται την σιωπή του φωτός ή την αρμονία της σκιάς, όπως στιγμιαία αποτυπώνονται στο κενό. Πράξη ιερή γεμάτη συστροφές, άλματα, ένταση, πτώσεις και συστολές, ο χορευτής ελευθέρα ισορροπώντας σαν σχοινοβάτης στο φως και στην σκιά αποθεώνει στις τέσσερεις…
REFLECTION of the SOUL
Σε αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα 11 διαφορετικοί φωτογράφοι αποτυπώνουν στον φακό αυτό που βλέπει η ψυχή τους. Αυτοί αποτυπώνουν και εμείς τυπώνουμε για να φτάσουν στα χέρια του αναγνώστη οι χιλιάδες λέξεις που αποτυπώνονται μέσα από αυτές τις δημιουργίες.
Πρόσωπα • Τοπία • Αφορισμοί 32 σπάνιες γκραβούρες
32 χαρακτικά, 15 πρόσωπα και 17 τοπία. Δεκαπέντε πρόσωπα που ταυτίστηκαν και αναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες της λήθης και της εκκωφαντικής σιωπής. Δεκαεπτά τοπία που η σημερινή τους μορφή άλλαξε και μόνο στην ιστορική μνήμη υφίσταται.
Σανατόριο
Το χτικιό, το μακρινό 1912 που παραχωρείται από την Ιερά Μονή Ασωμάτων η έκταση να οικοδομηθεί το σανατόριο στην Πάρνηθα, θερίζει αλύπητα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμβούλευε τους ασθενείς στα μαύρα γεμάτο θάνατο εκείνα χρόνια πως: «Οι φρόνιμοι δύσκολα γίνονται φθισικοί και δύσκολα αποθνήσκουν από φθίσιν. Η θεραπεία της φθίσεως είναι ζήτημα υπομονής και θελήσεως».